Opnieuw een relletje rond Henk Krol. De lijsttrekker van 50Plus kreeg in 2014 een boete van de Belastingdienst, omdat hij in 2011 en 2012 geen goede registratie van de ritten van zijn lease-auto had.

Krol had een aantal bekeuringen gekregen met zijn Lexus, en dat deed hem de das om. Volgens de fiscus kreeg Krol de bekeuringen “op een aantal data en plaatsen, terwijl er op deze data volgens uw overzicht elders of in het geheel niet is gereden”. Dat blijkt uit documenten waarover Elsevier schrijft.

Omdat de rittenadministratie niet sluitend was, kon Krol volgens de Belastingdienst niet overtuigend aantonen dat hij zijn lease-auto in 2011 en 2012 maximaal voor 500 kilometer privé had gebruikt. Hij kreeg daarom – naast een naheffingsaanslag – een boete van 4.920 euro.

Lease-bijtelling Henk Krol

Krol en zijn advocaat stellen tegenover Elsevier dat de boete later tot nihil is teruggebracht. Dat gebeurde “nadat de heer Krol in deze kwestie een uitgebreide toelichting aan de belastingdienst had verstrekt”.

Krol kon geen bewijs overleggen toen het weekblad hem daarnaar vroeg – hij verwees alleen naar een ‘algemene verklaring waarin hij verwijst naar de voor hem succesvolle afloop van de kwestie van vermeende subsidiefraude’.

Volgens Krol zie een poging om hem 'als lijsttrekker van 50Plus te beschadigen, omdat zijn partij 'zeer succesvol in de opiniepeilingen' is. "Ik constateer dat de beschuldigingen extreem veel aandacht in de media hebben gekregen in vergelijking met de werkelijke oordelen van Justitie en de rechters."

De 50Plus-leider was eerder directeur-grootaandeelhouder van de Best Publishing Group, die de Gaykrant uitgeeft. Hij kwam in opspraak omdat hij pensioenpremies van werknemers voor een groot deel niet had afgedragen. Krol gaf toe dat hij fouten had gemaakt, maar dat hij 'een strijder in hart en nieren' is, en 'geen boekhouder'.

Ook cv klopte niet

Elsevier ontdekte ook dat het cv van Krol op de officiële website van de Tweede Kamer niet klopte. Daarin staat dat hij tussen 1962 en 1966 op het gymnasium van het St. Thomascollege in Venlo zat. Maar het blad heeft een oude klassenfoto van Krol, waaruit blijkt dat in in 1965 op de hbs zat.

De pagina is inmiddels aangepast. Krol zegt niet te weten hoe de verkeerde informatie op de pagina terecht is gekomen. "Zal wel ergens van zijn overgenomen. Geen flauw idee."