De landelijke opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen ligt volgens Ipsos tot nu toe hoger dan vier jaar geleden. De NOS meldt op basis van het onderzoeksbureau dat tot 17.45 uur 33 procent van de kiesgerechtigden had gestemd. Dat is 2 procent meer dan vier jaar geleden op dit tijdstip.

Vier jaar geleden was de uiteindelijke opkomst voor de Statenverkiezingen 47,5 procent en voor de waterschapsverkiezingen 44 procent.

Meer dan 13 miljoen mensen mogen dit jaar stemmen bij de Staten- en waterschapsverkiezingen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

Drukte in de Eerste Kamer

Stemmen in de Eerste Kamer is zo populair dat in de loop van de middag twee extra stemhokjes zijn geplaatst. ,,Anders worden de rijen te lang”, laat een woordvoerder weten. Het is voor het eerst dat er in de Eerste Kamer worden gestemd.

Inmiddels hebben hier al ruim duizend mensen hun stem uitgebracht. Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer deelde als lid van het stembureau enkele uren de stembiljetten uit.

Om 07.30 uur stonden al mensen te wachten om hun stem te mogen uitbrengen, aldus de woordvoerder van de Eerste Kamer. ,,De meesten komen uit Den Haag, maar er zijn ook mensen die speciaal naar de Eerste Kamer komen om te stemmen."

De gemeente Den Haag wil meer bijzondere locaties waar kiezers hun stem kunnen uitbrengen. Ze hopen zo de opkomst te verhogen.