Meer dan 40 procent van de supermarkten is komende vrijdag open, op nieuwjaarsdag.

In 83 gemeenten gaat een aantal supers al voor 10.00 uur open, eerder dan gebruikelijk.

Supermarkten draaien in de laatste weken van het jaar topomzetten mede door de nieuwe lockdown.

Meer dan 40 procent van de supermarkten is komende vrijdag, op nieuwjaarsdag, geopend om zo eventuele drukte te spreiden in de strijd tegen het coronavirus.

Dat komt neer op een ruime verdubbeling ten opzichte van nieuwjaarsdag vorig jaar, toen het ging om 19 procent. Dit meldt de website openingstijden.nl.

In 259 gemeenten is tenminste één supermarkt open op nieuwjaarsdag. In 96 gemeenten blijven de supermarkten gesloten, dit zijn de veelal kleinere gemeenten en gemeenten in de zogenoemde ‘biblebelt’.

In vrijwel alle grote gemeenten is meer dan de helft van de supermarkten geopend. In Amsterdam zijn met 144 geopende vestigen de meeste supermarkten open. In 83 gemeenten gaat een aantal supers al voor 10.00 uur open, eerder dan gebruikelijk op nieuwjaarsdag.

Lees ook op Business Insider

Op oudejaarsavond is slechts 10 procent van de supermarkten nog open na 19.00 uur.

Tijdens de kerst waren er ook veel meer supermarkten geopend om zo drukte te spreiden vanwege corona. Ook waren veel winkels langer open dan normaal. Sommige supers waren zelfs 24 uur open.

Recordomzetten supermarkten sinds lockdown

Supermarkten hebben in de week van 14 tot en met 20 december een recordomzet gedraaid van meer dan 1 miljard euro. Oorzaak is de sluiting van niet-essentiële winkels en horeca tijdens de lockdown, aldus marktonderzoeker Nielsen.

Daarmee werd voor de tweede keer ooit de omzetgrens van 1 miljard euro in één week overschreden en werd het oude record van week 51 uit 2017 verbroken. Ten opzichte van een jaar eerder was sprake van een omzetgroei van meer dan 13 procent.

In de afgelopen maanden nam de omzet van supers al met ruim 6 procent toe door de nieuwe beperkende maatregelen tegen het coronavirus.

Naast meer omzet uit etenswaren is er volgens Nielsen ook meer vraag naar tabaksartikelen, cadeaukaarten en (kras)loten. Door sluitingen van bijvoorbeeld tabaks- en gemakswinkels moeten consumenten nu uitwijken naar de supermarkt voor deze producten.

Niels verwacht dat ook week 52 (van 21 tot en met 27 december) recordomzetten heeft gebracht voor supermarkten. “Door de huidige beperkende maatregelen is het niet denkbeeldig dat men zich daarbij op extra luxe trakteert en de supermarktomzet tot nieuwe hoogte stuwt.”

LEES OOK: Online boodschappen grote winnaar van de tweede lockdown, maar het totaal aan bestedingen daalt fors