OpenAI, de maker van de razend populaire AI-bot ChatGPT, heeft sinds deze week een eigen app store.

Dat betekent dat er nu bijvoorbeeld een chatbot is die je kan helpen met onderhandelen over een salarisaanbod. “The Negotiator” is een chatbot die is gebouwd op basis van het artificial intelligence-model achter ChatGPT. De bot geeft gebruikers advies over hoe ze zich kunnen voorbereiden op een gesprek met hun baas of een autoverkoper.

Het is maar een van de tientallen chatbots die betaalde gebruikers kunnen vinden in de GPT Store die OpenAI woensdag heeft gelanceerd. 

Foto: Screenshot van GPT Store.

De GPT Store is een platform voor aangepaste versies van ChatGPT, die door het bedrijf simpelweg "GPT's" worden genoemd.

Er staan chatbots op die zijn ontwikkeld door partners van OpenAI en derde partijen binnen de techgemeenschap. Ze kunnen helpen bij uiteenlopende zaken: van hulp bij wiskundehuiswerk tot wasadvies en vragen over je huisdier.

Foto: Screenshot van GPT Store

Betalende gebruikers van OpenAI (vanaf 20 dollar per maand) kunnen toegang krijgen tot de GPT via een tabblad op de webinterface van ChatGPT.

Foto: Screenshot GPT Store

Net als in de App Store van Apple kunnen gebruikers zien welke GPT's populair of trending zijn, of op zoek gaan naar specifieke chatbots.

Makers van GPT's kunnen geld verdienen via een inkomstenprogramma voor softwareprogrammeurs dat dit kwartaal wordt geïntroduceerd, liet het OpenAI woensdag weten in een blogpost.

Programmeurs zullen worden betaald op basis van het gebruik van hun GPT's, maar OpenAI geeft nog niet aan hoe dat precies gaat werken.

NutriCheck' belooft op simpele wijze de voedingswaarde van een product te analyseren en op aanvraag meer details te geven. Foto: Screenshot van GPT Store.

'Astrology Birth Chart GPT' claimt expert te zijn op het gebied van astrologie en heeft de geboortedatum van de gebruiker nodig om vragen te kunnen beantwoorden. Foto: Screenshot van GPT Store.

"Iedereen kan makkelijk zijn of haar eigen GPT bouwen, daar hoef je niet voor te kunnen programmeren", liet OpenAI weten in een blogpost voorafgaand aan de lancering weten.

The GPT's kunnen zowel voor eigen als voor openbaar gebruik worden ontwikkeld. Gebruikers hebben volgens het bedrijf al meer dan 3 miljoen GPT's ontwikkeld.

Aaron Mok van Business Insider wist eerder al in nog geen kwartier tijd een GPT te bouwen. Op de dag van de lancering van GPT Store waren er 17 "door ChatGPT gecreërde GPT's" beschikbaar op het platform, waaronder 'The Negotiator'.

Business Insider telde 17 "door ChatGPT gecreëerde GPT's" in de GPT Store, maar er zijn er veel meer van derde partijen. Foto: Screenshot van GPT Store.

HaikuGPT' is een van de door derde partijen ontwikkelde chatbots in de GPT Store. Die geeft altijd antwoord in de vorm van een Haiku. Foto: Screenshot van GPT Store.

CEO Sam Altman van OpenAI kondigde de GPT Store in november 2023 aan tijdens 'Dev Day', de eerste conferentie voor softwareprogrammeurs van zijn bedrijf. "Je kunt zelf een GPT opzetten en op zoek gaan naar de beste en populairste andere GPT's", zei Altman toen.

Maar de lancering werd uitgesteld vanwege het tijdelijke ontslag van Altman als CEO in november. Maar hij mocht na vijf dagen alweer terugkeren.

LEES OOK: Tetris verslaan: dat lukt alleen artificial intelligence – en nu ook deze 13-jarige Amerikaanse jongen uit Oklahoma