Opel spreekt tegen dat het in alle stilte de software van Zafira’s aan het aanpassen is, om de uitstoot van stikstofoxiden omlaag te schroeven.

De autofabrikant benadrukte maandag opnieuw niets te met de hele sjoemelsoftware-affaire te maken te hebben.

Opel kwam met een officiële verklaring naar aanleiding van een bericht van het Belgische VRT-journaal. Die had eigen onderzoek gedaan naar een software-upgrade voor Zafira’s, waarvan de reden niet helemaal duidelijk was. VRT nam twee auto’s onder de loep met een 1.6-dieselmotor. De wagens in kwestie zouden de Europese norm flink overschrijden, maar hun uitstoot daalde volgens VRT duidelijk na een update bij de dealer. Opel stelt echter dat het gaat om een service-update en ontkent dat er is gesleuteld aan de emissiewaarden van de auto’s.

Al eerder verdenkingen

Het is niet de eerste keer dat Opel met het dieselschandaal in verband wordt gebracht. In oktober wees een onderzoek in opdracht van de Duitse milieulobbyclub DUH al uit dat bepaalde Opel Zafira’s een veel te hoge uitstoot zouden hebben. Dat bericht werd toen onmiddellijk tegengesproken door General Motors, het bedrijf achter automerk Opel.

Tot nu toe is alleen van Volkswagen bekend dat het heeft gerommeld met software om de uitstoot van auto’s in testsituaties te manipuleren. Het Franse Renault kwam vorige week wel slecht voor de dag na de bekendmaking van een onderzoek naar emissiewaarden door Franse autoriteiten. Maar milieuminister Ségolène Royal kwam het bedrijf te hulp door te stellen dat Renault niet heeft gefraudeerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl