Het was een dag die zeker de techgerelateerde geschiedenisboeken in gaat – en dan hoogstwaarschijnlijk met deze foto.

Afgelopen woensdag verhoorde een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Twitter-CEO Jack Dorsey. Dat gebeurde naar aanleiding van Republikeinse kritiek op het sociale medium.

Uit onderzoek van Vice News deze zomer bleek namelijk dat een aantal Republikeinse politici niet zichtbaar waren in het zoekblok van Twitter.

Als kers op de taart kwam ook complotdenker Alex Jones nog binnenwandelen. Het was een bijzonder moment waarop de werelden van Silicon Valley, de Amerikaanse politiek en complotdenkers even perfect samensmolten in Washington.

Het is een fotograaf gelukt om dat alles in één foto te vangen. De fotograaf van Politico, M. Scott Mahaskey, nam de foto tijdens een pauze en zette hem op Twitter.

De fascinerende details en de spanning op de foto doen denken aan een doek van grote meesters als Velasques of Jeroen Bosch. Hoe langer je naar de foto kijkt, hoe meer je erop ontdekt.

Dit is 'm:


Motherboard-journalist Lorenzo Franceschi viel de foto als eerste op. "Dit moet de meest hilarische en dystopische foto van het jaar zijn", schreef hij.


Een hoop mensen viel het op dat een verslaggever een oldschool Casio-horloge droeg. Die horloges waren erg populair in de tech-scene van de jaren 80. Marty McFly droeg 'm in de film 'Back to the Future' in 1985.

Foto: M. Scott Mahaskey/Politico

En dan was er ook nog de medewerker van het congres die een Google Glass droeg.

Foto: M. Scott Mahaskey/Politico

Terwijl Meneer Casio het hele gebeuren filmt, staat er een vrouw naast hem met een roze telefoon en een roze selfiestick. Of zij Jack Dorsey of haarzelf fotografeert, is niet helemaal duidelijk.

Foto: M. Scott Mahaskey/Politico

Ondertussen ziet Alex Jones eruit als een soort cyborg. Zoals @manan schreef op Twitter: "Waarom komt er een oplaadkabel uit zijn oor?"

Foto: M. Scott Mahaskey/Politico

Dorsey's outfit viel ook op. Zijn lange baard liet hij staan voor het verhoor en hij droeg geen stropdas. Zijn overhemd had ook geen kraag, en op een andere foto is te zien dat hij een neuspiercing draagt in zijn linkerneusvleugel.

Foto: M. Scott Mahaskey/Politico

Hier kun je z'n hele outfit zien, inclusief neuspiercing.


Er is één iemand die het allemaal niets vindt. En dat is de politieagent die het gezelschap moet beveiligen. Z'n gezichtsuitdrukking zegt genoeg.

Foto: M. Scott Mahaskey/Politico

Alex Jones heeft van het beeld zelfs de omslagfoto voor zijn profielpagina op Twitter gemaakt.

Foto: Twitter

Een dag erna werd Jones van het sociale medium verbannen.

LEES OOK: Ene Ed van The New York Times wordt platgebeld door boze Trump-aanhangers omdat zijn naam klinkt als ‘op-ed’