Winkelbedrijf Blokker en zijn Chinese branchegenoot Zhejiang Zhengte liggen met elkaar overhoop.

Vorige week diende een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dat het Chinese bedrijf had aangespannen. Zhejiang Zhengte beschuldigt Blokker ervan dat het zijn partytenten heeft nagemaakt.

De rechter gaf beide partijen eerst tot 12 oktober de tijd om tot een schikking te komen. Dat is niet gelukt, zo werd woensdag bekend. De rechter zal daarom op 2 november uitspraak doen.

De zaak draait om de partytent met een vlindervorm, die bestaat uit een vierkant doek en vier in hoogte verstelbare palen. Zhejiang Zhengte verkoopt dit ontwerp onder de naam ‘Butterfly Gazebo’ en is daarmee wereldwijd erg succesvol. De partytent kan ook in Nederland via webshops worden besteld.

Blokker en Leen Bakker, dat ook onder Blokker Holding valt, verkopen de partytent onder de naam ‘Le Sud paviljoen Grimaud’. De Chinezen vinden dat dit product te veel lijkt op hun “unieke” ontwerp en eisen dat het winkelbedrijf de verkoop staakt. Overigens is het Nederlandse model niet meer te vinden in de webshops van Leen Bakker en Blokker.

Het verweer van Blokker is dat het ontwerp al jaren bestaat. De vlindervorm komt overeen, maar dit is volgens het bedrijf een praktische kwestie: het regenwater loopt dan makkelijker weg.

Overigens gaat het eigenlijk om een geschil tussen twee Chinese bedrijven, benadrukt een woordvoerder van Blokker tegenover RTL Z. Het Nederlandse retailconcern laat de partytenten namelijk maken in China door een Chinese partij.

LEES OOK: Waarom Blokker verdergaat met Intertoys: Bart Smit had toch iets kneuterigs