Groothandel Makro wil per direct geen vlees meer afkomstig van het Belgische slachthuis Verbist.

,,Uit onderzoek is gebleken dat incidenteel is geleverd uit dit slachthuis. Het gaat hierbij om zeer specifiek assortiment voor een beperkt aantal klanten. Het betreft hier minder dan 0,5 procent van onze totale vleesverkopen”, aldus Makro dinsdag.

De groothandel werkte niet direct samen met het slachthuis in het Vlaamse Izegem. Verbist is een toeleverancier van de leverancier van Makro. ,,We hebben onze leverancier medegedeeld per direct de leveringen vanuit dit slachthuis te stoppen. Bij Makro voelen we onze verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn en duurzaamheid en zijn we ons bewust van onze rol als groothandel hierin.”

De Belgische minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) gaf dinsdag opdracht om het slachthuis in Izegem onmiddellijk te sluiten. Dat gebeurde nadat er schokkende verborgen camerabeelden van dierenmishandeling naar buiten waren gekomen.

Delhaize en Colruyt

 

De gruwelijke beelden waren voor de supermarktketens Delhaize en Colruyt reden om de samenwerking met het slachthuis stop te zetten. Ook de Nederlandse groothandel Makro laat geen vlees meer komen uit Izegem. Volgens het bedrijf kwam minder dan een half procent van de totale vleesverkopen uit het Belgische slachthuis.

De directie van het slachthuis Verbist zegt ,,geschokt'' te zijn. ,,Sommige van de beelden'' kunnen volgens zaakvoerder Louis Verbist ,,absoluut niet door de beugel''.

Op beelden genomen met verborgen camera's is onder meer te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om de dieren een box in te jagen waar ze worden doodgeschoten. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten. Ook worden systematisch elektrische schokken toegediend op de runderen, iets wat verboden is.

Belgische slachthuizen

Tweede Kamerleden walgen van de Belgische misstanden. ,,Het is verschrikkelijk dat wij, om een goedkoop stukje vlees te eten, dit dieren aandoen. Ook in Nederland vinden vele misstanden plaats'', zei Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Rik Grashoff van GroenLinks wil dat er voorlopig geen vlees van Belgische slachthuizen meer wordt geïmporteerd. Ook PVV'er Dion Graus is woedend. ,,In een kerker op water en brood zou nog te veel luxe zijn voor dit soort hufters'', twittert hij.

Eerder dit jaar moest een slachthuis voor varkens in het Belgische Tielt een maand dicht nadat Animal Rights er met undercoverbeelden grove misstanden aan het licht had gebracht. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad. Het bedrijf kreeg na het invoeren van allerlei maatregelen een tweede kans en heropende in april.

 

LEES OOK: Met zijn nieuwe fabriek wil Vegetarische Slager Jaap Korteweg de bio-industrie grootschalig aanvallen