ING heeft zich met de overname van de Turkse Oyak Bank in 2007 heel wat problemen op de hals gehaald. ING blijkt nu claims te ontvangen van klanten die een buitenlandse rekening hadden bij de rechtsvoorganger van ING Bank Turkije, meldt RTL Z. Ook het Turkse depositogarantiefonds SDIF heeft claims ingediend.

Dat blijkt uit de toelichting op de jaarrekening van ING. De bank wil niet zeggen hoe hoog de ontvangen schadeclaims zijn, maar gezien het feit dat de kwestie is opgenomen in het financiële jaarverslag gaat het waarschijnlijk om substantiële bedragen.

De problemen waar ING nu mee kampt zijn veroorzaakt door de Turkse bankencrisis in 2001. Toen dreigde veel banken failliet te gaan en confisqueerde het depositogarantiefonds SDIF een aantal banken, die gezamenlijk werden ondergebracht in de Sümerbank. Veel particulieren en bedrijven verloren toen een deel van hun banktegoeden.

Die Sümerbank werd later verkocht aan de Oyak Bank. Toen ING die Oyak Bank kocht kwamen ook de dossiers mee van al diegenen die tijdens de bankencrisis in 2001 geld waren verloren. En daar komen de claims nu vandaan bevestigt ING aan RTL Nieuws.

ING nam de Oyak Bank in 2007 voor twee miljard euro over en beschouwde die bank met een marktaandeel van 3 procent als ‘een goede basis op de belangrijke Turkse groeimarkt.’

Maar behalve president Erdogan die het Nederlandse kabinet uitmaakt voor alles wat mooi en lelijk is, heeft nu ook de ING Bank boze Turken achter zich aan.

Lees ook op Business Insider