Fraudeurs proberen steeds nieuwe manieren uit om geld uit smartphones te trekken. Een Britse toezichthouder waarschuwt voor kwaadaardige apps die ongemerkt op smartphones terechtkomen. Vooral bezoekers van pornosites zijn kwetsbaar.

Dat meldt de Britse krant The Guardian donderdag.

In het Verenigd Koninkrijk zijn drie bedrijven beboet voor omgerekend 415 miljoen euro, wegens het verspreiden van kwaadaardige apps voor smartphones.

Toezichthouder Phonepayplus waarschuwt Britse consumenten om alert te zijn op “ongewone telefoonrekeningen”.

The Guardian noemt twee manieren waarop de apps werden geactiveerd: via een sms-link die naar een smartphone werd gestuurd of bij bezoek aan bepaalde sekssites. De apps werden dan automatisch en zonder dat de bezoeker dat merkte gedownload op de smartphone.

Na installatie van de apps werden terugkerende sms-berichten die aangaven dat er een abonnement liep, afgeschermd voor de smartphonegebruiker. Op diens telefoonrekening werden vervolgens bedragen van 1,50 tot 4,50 pond per week afgeschreven.

Met de groei van het smartphonegebruik en de toename van diverse mobiele betalingsapplicaties neemt ook het belang van financiële fraude met smartphones toe. Zie ook het artikel: Zo bescherm je je smartphone tegen malware.

Lees ook

Contactloos betalen met nieuwe bankpas: wel of niet veilig?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl