De index met hoofdfondsen in Amsterdam, de AEX, noteerde kort tegen het slot 0,1 procent lager op 356,02 punten. De MidKap voor middelgrote bedrijven stond nagenoeg onveranderd op 640,26 punten. De CAC in Parijs won 0,1 procent, terwijl de Duitse en Britse graadmeters tot 0,5 procent in de plus stonden.

De Amerikaanse beurzen stonden verdeeld. Als enige verloor de schermenbeurs Nasdaq enkele punten, terwijl de Dow-Jonesindex en de S&P 500 punten konden bijschrijven. Beleggers leken tevreden over de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in maart. Die stegen met 0,5 procent op maandbasis. De kerninflatie – exclusief de sterk schommelde voedsel- en energieprijzen, steeg met 0,1 procent op maandbasis.

Torenhoge inflatie China

De torenhoge inflatie in China wakkerde vrijdag zorgen weer aan over nog striktere monetaire maatregelen in het Aziatische land. Tot nu toe lijken maatregelen opgelegd door de Chinese regering geen effect te hebben op het indammen van de inflatie.

Maar de Amerikaanse bank Goldman Sachs stelde op lange termijn wel positief te zijn over aandelen. De bank bestempelde Europa als de goedkoopste markt met de meeste kans op grote winstgroei.

Bank of America

De resultaten van Bank of America stelden teleur. ,,De focus ligt nu echt op de resultaten'', aldus een marktstrateeg. Het cijferseizoen komt zowel in Europa als in de VS volgende week op stoom. Op de achtergrond speelde de Europese schuldencrisis weer mee nadat kredietbeoordelaar Moody's zijn oordeel over de kredietvaardigheid van Ierland naar beneden had bijgesteld.

Private banker André Sirks van Theodoor Gilissen sprak over de lage omzetten op de Amsterdamse beurs. ,,Beleggers weten even niet welke kant ze op moeten. Het zijn wel erg marginale bewegingen.'' Zonder duidelijk richtinggevend nieuws wordt er geen richting gekozen, aldus de marktkenner. ,,Het is een erg afwachtende markt. Er is nog te veel onzekerheid'', aldus Sirks.

In beweging

Individuele fondsen die in beweging kwamen in Amsterdam waren onder meer Galapagos en Wessanen. Die laatste profiteerde van een opwaardering en het aandeel won 2,5 procent.

Het aandeel van biotechnologiebedrijf Galapagos was bij de verliezers te vinden nadat het gemeld had te stoppen met de klinische studie naar een middel voor reuma. Het aandeel kelderde bijna 24 procent.

De euro noteerde 1,4425 dollar tegen 1,4445 dollar aan het einde van de Europese handelsdag donderdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl