• Je kunt in Excel makkelijk bedragen optellen en btw-percentages uitrekenen.
  • Maak kennis met Z24 Academy, het platform voor persoonlijke ontwikkeling van Business Insider.
  • Met onze online cursus krijg je een compleet overzicht, waardoor Excel geen geheimen meer voor je heeft.

Excel wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld in- of verkopen bij te houden. Het optellen van bedragen en het berekenen van percentages is daarmee een van de meest gebruikte functies van het programma.

Toch gaat dat lang niet altijd helemaal goed en moet je altijd goed opletten dat je de juiste bedragen meeneemt. Als je eenmaal per ongeluk een veld hebt overgeslagen is dat later soms lastig te zien.

In de cursus Excel in de Praktijk leer je zorgvuldig werken met Excel en leggen we je uit hoe je btw-percentages berekent. Ook vertellen we je hoe je zaken netjes gescheiden houdt binnen het programma door naar een ander werkblad in Excel te verwijzen.

Maak kennis met Z24 Academy, het platform voor persoonlijke ontwikkeling van Business Insider.

Het juiste percentage opslag berekenen is gemakkelijk om te doen. Hieronder geven we je vast een voorbeeld van een btw-berekening.

Zo bereken je de btw in Excel

Je kunt in Excel eenvoudig getallen met elkaar vermenigvuldigen, of meerdere getallen bij elkaar optellen.

Dat kun je ook combineren: je kunt het getal in een cel vermenigvuldigen met een vast getal in de formule, bijvoorbeeld met een percentage. Zo kun je op een factuur automatisch de btw laten berekenen.

Stel, je hebt in kolom C de prijzen genoteerd en in kolom D de aantallen. De bedragen bereken je in E5 met: =C5*D5. Deze formule kopieer je tot in cel E13.

Op de factuur staan de bedragen eerst zonder btw. u00a9 Tech Academy / Z24 AcademyOp de factuur staan de bedragen eerst zonder btw. u00a9 Tech Academy / Z24 Academy
Op de factuur staan de bedragen eerst zonder btw. u00a9 Tech Academy / Z24 AcademyOp de factuur staan de bedragen eerst zonder btw. u00a9 Tech Academy / Z24 Academy

Als je de bedragen optelt in cel E14, is het totaal nog exclusief btw. In de cel eronder vermenigvuldig je dit subtotaal met 9 procent of 21 procent.

  1. Typ in cel E15 de formule: =E14*9% Die laat het btw-bedrag zien. Tenslotte tel je deze btw op bij het subtotaal.
  2. Typ hiervoor in cel E16=E14+E15

Zo vormen deze formules een keten: bovenaan worden de prijzen met de aantallen vermenigvuldigd, E14 telt de bedragen op, E15 berekent hierover de btw en E16 telt die twee weer op.

Met deze formules vermeldt je factuur automatisch de btw.  u00a9 Tech Academy / Z24 Academy
Met deze formules vermeldt je factuur automatisch de btw. u00a9 Tech Academy / Z24 Academy

Zo reken je een btw-percentage terug

Soms zit je met bedragen die al inclusief btw zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een mooi rond eindbedrag in rekening brengt. Maar wat is dan jhet bedrag ex. btw?

Wij geven je hieronder snel deze makkelijke truc mee: een Excel-sheet met een veld voor het bedrag, het btw percentage en het bedrag dat je wilt weten (dus: exclusief btw).

Typ in cel E3 nu de formule: =B2/(100%+B3) en je krijgt in het veld E3 het bedrag zonder btw te zien.

u00a9 Z24 Academy
u00a9 Z24 Academy

Als je nu een bestelling plaatst kun je vandaag al aan de slag met de interactieve online training. 

Ga vandaag nog aan de slag en profiteer van de introductiekorting.

De code om nu voordelig aan de slag te gaan is verwerkt in de link. Je kunt de cursus nu bestellen tegen het voordelige actieftarief van € 29,95.

Deze btw percentages zijn er in Nederland

In Nederland gelden drie verschillende btw-percentages, daarnaast zijn een aantal goederen en diensten vrijgesteld van btw. Onder ondernemers ontstaat soms verwarring over welke percentages nu precies moeten worden gebruikt.

Het algemene tarief is 21 procent, dat is historich gezien het hoogste percentage dat geldt sinds het aannemen van de wet op de omzetbelasting 1968. Voor de veel goederen en diensten reken je dus met 21% btw.

Een aantal goederen en diensten valt onder het verlaagde tarief, dat is 9 procent. Je rekent met 9% voor bijvoorbeeld sommige etenswaren en de verkoop van journalistieke uitgaven.

De meeste verwarring gaat over derde tarief van 0 procent. Sommige goederen en diensten zijn namelijk vrijgesteld van btw (zoals het schrijven vóór een journalistieke uitgave) en je berekent dan geen btw. Dat is niet hetzelfde als 0% btw, benadrukt ook de belastingdienst. Met het 0 procentstarief bereken je namelijk ook geen btw, btw die je betaalt kunt je wel aftrekken als voorbelasting. Dat gaat niet op bij de vrijstelling.

Wanneer je nu bestelt maak je gebruik van de introductiekorting van Z24 Academy. Je kunt dan direct aan de slag met voorbeelden die je in de praktijk kunt gebruiken.