• Het plan van het kabinet voor de krimp van Schiphol gaat ten koste van duizenden banen bij KLM, vreest de ondernemingsraad van de luchtvaartmaatschappij.
  • Voorman Dario Fucci zegt in gesprek met De Telegraaf dat de ‘botte bijl’ netwerkmaatschappij KLM hard raakt, omdat het landingsrechten elders kan kwijtraken.
  • De Tweede Kamer stemt dinsdag over het plan voor het verminderen van vliegbewegingen. Ook Brussel moet nog akkoord gaan.
  • Lees ook: KLM kwam afspraken over kostenreductie in ruil voor staatssteun niet na, klaagt staatsagent

Het plan voor de krimp van Schiphol leidt tot het verlies van duizenden banen bij KLM, vreest de ondernemingsraad van de luchtvaartmaatschappij. “Minder slots betekent minder vliegtuigen en minder personeel. Zo simpel is het”, zegt voorman Dario Fucci tegen De Telegraaf.

De Tweede Kamer stemt dinsdag of demissionair minister Harbers het plan mag doorzetten om Schiphol met 452.000 vliegbewegingen te laten krimpen. Twee weken geleden werd het in Brussel ingediend door het demissionaire kabinet. KLM-medewerkers hopen nu dat de beoordeling door de Europese Commissie voor hen positief zal uitpakken.

Als de ‘platte krimp’ zoals Fucci het noemt doorgaat, zal KLM 10 procent van zijn vluchten kwijtraken, volgens de directie het verschil tussen winst en verlies. Fucci wijst erop dat de ‘botte bijl’ KLM als netwerkmaatschappij relatief hard raakt, omdat KLM landingsrechten in andere landen kan kwijtraken.

Lees ook: KLM kwam afspraken over kostenreductie in ruil voor staatssteun niet na, klaagt staatsagent