Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Dopper is een heel succesvol bedrijf, maar de oprichter geeft toe dat hij één grote fout maakte
  • Duidelijker overheidsbeleid moet zorgen voor meer  innovatieve startups van universiteiten
  • Een waterstofinstallatie gaat het Friese elektriciteitsnet ontlasten
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1. Dopper is een heel succesvol bedrijf, maar de oprichter geeft toe dat hij één grote fout maakte

Dopper is een ongelofelijk bekend merk in Nederland. Vorig jaar verkocht oprichter Merijn Everaarts meer dan 1,6 miljoen flessen met zijn merk en draaide hij een omzet van 9,6 miljoen euro.

Maar ondernemen is moeilijk en ook Everaarts trapte in een valkuil, geeft hij toe in de Green Leader Podcast. Hij liep een paar jaar geleden bijna met open ogen in een faillissement. De reden: hij keek iedere dag naar de omzet en opende op zijn telefoon de bankrekening, maar hield niet in de gaten wat hij gedurende het hele jaar uitgaf. Daar heeft hij als ondernemer veel van geleerd, zegt hij. “Je moet een keer failliet zijn geweest om jezelf ondernemer te kunnen voelen. Ik ben langs de afgrond gegaan en het voelt goed om daar weer uit te zijn gekomen.”

2. Dankzij een duidelijker beleid moeten er meer innovatieve startups van universiteiten komen

Een duidelijk overheidbseleid moet ervoor zorgen dat er meer innovatieve bedrijven worden opgericht aan universiteiten. Volgens VVD-kamerlid Dennis Wiersma is het voor studenten nu moeilijk om een startup te beginnen, omdat er veel onduidelijkheid bestaat over bij wie de rechten liggen over ideeën die studenten aan universiteiten uitwerken. Dat zegt hij tegen het Financieele Dagblad. Daardoor is de drempel om een innovatief idee naar de markt te brengen hoog, denkt hij. Met een “transparant, eenduidig beleid” wil hij dat veranderen. Hij vraagt vandaag in de Tweede Kamer aandacht voor zijn idee.

3. Een waterstofinstallatie gaat het Friese elektriciteitsnet ontlasten

Netwerkbedrijf Alliander gaat samen met vijf andere partijen aan de slag om een waterstofinstallatie te ontwikkelen in het Friese Oosterwolde. De pilotinstallatie, die in 2021 af moet zijn, gaat duurzaam geproduceerde elektriciteit omzetten in groene waterstof.

Dat is handig, want op sommige plekken is het elektriciteitsnet niet toereikend om op grote schaal zonne-energie op te wekken. Het uitbreiden van het net is duur en kost veel tijd, maar dat betekent niet dat het geen optie is om veel zonnepanelen in dat gebied neer te leggen.

Door de energie om te zetten in waterstof, wordt het net ontlast en kan de waterstof worden gebruikt voor bijvoorbeeld duurzame mobiliteit. Met de pilot hoopt Alliander erachter te komen of de grootschalige opslag van groene waterstof inderdaad een interessant alternatief is voor het elektriciteitsnet.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Boyan Slat wil met een soort kruimeldief ook plastic opruimen in rivieren