Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Grolsch gooit plasticfolie om bierblikken overboord
  • Wellness voor werknemer sijpelt door in harde horecawereld
  • Unilever geeft personeel rianter partnerverlof dan wettelijk geldt

 

1. Grolsch gooit plasticfolie om bierblikken overboord

Na merken als Guinness en Corona gooit ook bierbrouwer Grolsch dit jaar de plasticfolie om multipacks bierblikjes overboord. Deze wordt vervangen door zogenoemde kartonnen TopClip-verpakkingen. Die zijn volledig recyclebaar en FSC-gecertificeerd.

Volgens Grolsch levert de nieuwe verpakking een CO2-reductie op van 36 procent ten opzichte van plasticfolie en 16 procent ten opzichte van gerecycled plasticfolie. Als alle blikfolies zijn vervangen, bespaart Grolsch 100.000 kilogram plastic per jaar. Dit zou volgens de bierbrouwer gelijkstaan aan 4 miljoen nieuwe plastic tassen.

De Grolsch-multipacks in karton zijn vanaf deze maand tot augustus als eerst verkrijgbaar bij een aantal Plus-supermarkten.

2. Wellness voor werknemer sijpelt door in harde horecawereld

De horecawereld staat bekend om hard werken, lange dagen en onregelmatige werktijden. En minder om de goede arbeidsvoorwaarden. Maar in de Verenigde Staten lijkt een kentering gaande. Restaurants betalen hun werknemers extra voor medische check-ups en een bezoek aan de mondhygiëniste.

Of het personeel kan gratis yogalessen volgen en de dag beginnen met meditatie. Het gaat om zowel grote ketens als zelfstandige restaurants die de maatregelen voor het welzijn van werknemers omarmen, schrijft The New York Times.

De omslag is deels in gang gezet door de MeToo-beweging die misstanden in de horeca aan het licht bracht, maar meer nog door het grote arbeidstekort in de branche, waar ook Nederland mee kampt.

Ook hier zijn werkgevers in de horeca bereid te betalen voor een yoga- of baristacursus om werknemers vast te houden, schreef het Financieele Dablad in januari.

3. Unilever geeft personeel rianter partnerverlof dan wettelijk geldt

Goed nieuws voor ongeveer 1500 Nederlandse werknemers van Unilever. Zij krijgen per 1 juli zes weken doorbetaald geboorteverlof bij de bevalling van hun partner. Dat staat in de nieuwe cao die het bedrijf overeen is gekomen met vakbond CNV.

Het partnerverlof van Unilever is een stuk rianter dan het geboorteverlof dat eveneens per 1 juli geldt voor álle Nederlandse werknemers. Hierbij krijgen partners vijf weken onbetaald verlof als er een kindje op komst is. Voorheen gold een wettelijk partnerverlof van vijf dagen.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Citroën komt met schattige elektrische stadsauto voor €7.000 – een brommerrijbewijs is genoeg