Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Bindend vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven
  • Zonnetapijt voor kunstgrasveld wekt energie op
  • Nederlandse huisartsenpraktijk op wielen wint Duitse mobiliteitsprijs
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1. Bindend vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven

De raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet voortaan voor 30 procent uit vrouwen bestaan. De motie voor het bindend vrouwenquotum kreeg vandaag een de meerderheid van de Tweede Kamer achter zich nadat de SP overstag ging.

Het quotum komt uit de koker van de Sociaal Economische Raad die constateerde dat het niet wil vlotten met het aantal vrouwen aan de top. 18,4 procent van de commissarissen is vrouw en dat percentage ligt ver onder het streefcijfer van 30 procent, bleek uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2019.

Tanja Nagel, nu commissaris bij onder andere accountantskantoor EY, was aanvankelijk tegen een quotum maar veranderde van gedachten. Als CEO van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen kreeg ze de ruimte om zich in te zetten voor diversiteit en dat leidde ertoe dat de helft van de raad van bestuur vrouw was.

Maar daar bleef niets van over na haar vertrek. “Alle vrouwen waren al snel weg uit de raad van bestuur en ook uit de laag daaronder. Dat heeft mijn ogen geopend”, zei ze in een interview met de Volkskrant.

Lees ook op Business Insider

2. Zonnetapijt voor kunstgrasveld wekt energie op

Zo’n kunstgrasveld ligt er ook maar een beetje bij als het niet wordt gebruikt, dacht de 31-jarige Jelle Hilarius uit Zwolle. Tijdens een hackathon van de Hogeschool Windesheim heeft hij daar iets op gevonden: een zonnetapijt dat energie opwekt in de stille uurtjes.

Volgens de berekeningen van de topvolleyballer levert een sportveld genoeg energie op voor 85 woningen. Hij heeft drie voetbalverenigingen in Zwolle gepolst en noteerde hun wensen. De grote uitrol moet plaatsvinden in mei.

Tot die tijd sleutelt Hilarius iedere dag aan zijn kleed. “We doen zo’n Ikea-achtige belastingstest, dat je tienduizend keer het tapijt oprolt en afrolt”, zei hij tegen het lokale dagblad De Stentor.

3. Nederlandse huisartsenpraktijk op wielen wint Duitse mobiliteitsprijs

De rijdende huisartsenpraktijk van de Nederlandse busbouwer VDL heeft eind vorige week de Duitse Mobiliteitsprijs 2019 gewonnen. De Medibus is gemaakt voor spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn die medische zorg voor onder anderen ouderen op het platteland toegankelijker wil maken.

Patiënten kunnen terecht in een bus die volledig is ingericht als artsenpraktijk, met onder meer een spreekkamer, behandelkamer, wachtruimte en laboratorium.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: De Cybertruck is qua design ook voor Tesla zelf revolutionair – kijk zelf waarom