Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Amazon krijgt veeg uit de pan van eigen medewerkers over klimaatbeleid
  • Grote investering voor 3D-geprinte handbraces voor reumapatiënten
  • Race voor duurzame bedrijven met doorzettingsvermogen van start


 
1. Amazon krijgt veeg uit de pan van eigen medewerkers over klimaatbeleid

Amazon heeft stevige kritiek gekregen van het eigen personeel over zijn klimaatbeleid. 364 hooggeplaatste medewerkers van het bedrijf geven hun ongezouten mening in een blogpost op het platform Medium. Zo vinden ze het gewetenloos dat één van de grootste techbedrijven ter wereld samenwerkt met de olie- en gasindustrie, terwijl de wetenschap duidelijk is over klimaatverandering.

Ook het doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn, is volgens de medewerkers niet ambitieus genoeg. Microsoft streeft bijvoorbeeld naar 2030. De medewerkers hebben hun uitspraken met naam en toenaam gedaan – en dat zou ze hun baan kunnen kosten. De vuile was buiten hangen is doorgaans niet toegestaan bij het bedrijf van Jeff Bezos. Ook dát kan volgens de medewerkers niet door de beugel.

2. Grote investering voor 3D-geprinte handbraces voor reumapatiënten

Lees ook op Business Insider

Het Delftse bedrijf Manometric heeft een grote investering ontvangen van ReumaNederland. Manometric maakt exact passende hand- en polsbraces voor reumapatiënten. Daarvan zijn meer dan 2 miljoen in Nederland.

Dankzij de software van Manometric kan een exacte scan worden gemaakt van een hand. Die wordt dan omgezet in een 3D-geprinte brace, die precies past.

Manomatric gebruikt de investering om op te schalen, zodat het meer gepersonaliseerde braces kan bieden. Ieder jaar worden in Nederland 250-duizend hand- en polsbraces aangemeten.

3. Race voor duurzame bedrijven met doorzettingsvermogen van start

De komende maanden gaan wij samen met de Koning Willem I Stichting op zoek naar duurzame ondernemingen. In mei worden namelijk de onafhankelijke Koning Willem I Prijzen uitgereikt door Koningin Máxima, en daar kunnen bedrijven zich nu voor inschrijven.

De prijzen worden sinds 1958 tweejaarlijks uitgereikt aan ondernemingen in twee categorieën: Grootbedrijf en MKB. Daarnaast wordt de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap uitgereikt om duurzame innovaties te belonen. Eerdere winnaars zijn onder andere groente- en fruitimporteur Eosta en AFAS Software.

Directeur van de Koning Willem I Stichting, Romy Blankenspoor, vertelt welke bedrijven zich in kunnen schrijven: “Bedrijven met een innovatief karakter zouden zich zeker moeten inschrijven, maar vooral bedrijven die denken dat ze veel impact maken. Wat veel bedrijven natuurlijk ook vaak doen zonder dat ze het doorhebben. Innovatie, duurzaamheid, doorzettingsvermogen: dat zijn criteria die kenmerkend zijn voor winnende bedrijven.”

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze 3 dingen doen werknemers om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen