Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Duits biotechbedrijf Curetis komt met coronadetectiekit
  • Amsterdamse horeca-ondernemers doneren voorraad aan de voedselbank
  • Restaurant van Rijksmuseum bezorgt driegangenmenu thuis vanwege coronavirus

1. Duits bedrijf komt met coronadetectiekit

Het Duitse biotechnologiebedrijf Curetis introduceert een detectiekit voor het coronavirus in Europa. De kits die binnen een paar uur uitslag kunnen geven werden ontwikkeld door de Chinese samenwerkingspartner van het bedrijf, BGI Group.

Na goedkeuring in China, is nu ook toestemming gegeven om de detectiekits beschikbaar te stellen aan Europese laboratoria. Als resultaat daarvan schoot de beursnotering van Curetis vanochtend omhoog op de Amsterdamse beurs; de koers steeg met maar liefst 80 procent.

2. Restaurant van Rijksmuseum bezorgt driegangenmenu thuis vanwege coronavirus

Nu gasten niet meer naar RIJKS kunnen komen, draait het Amsterdamse restaurant de rollen om. Het restaurant bij het Rijksmuseum gaat gedurende de coronasluiting maaltijden bezorgen. En dat is geen ordinaire daghap, want de tent van chefkok Joris Bijdendijk is sinds 2017 onderscheiden met een Michelinster.

Voor 32,50 euro kun je thuis genieten van een groene gazpacho vooraf, tri-tip van rund als hoofdgerecht en een chocolade brownie toe. Ook wordt er een gezonde amuse, speltbrood met boter en friandises thuisbezorgd. Wie wil kan ook bijpassende wijnen bestellen.

Om de sfeer van RIJKS thuis na te kunnen bootsen, is een brief met instructies bijgevoegd van chef Bijdendijk himself.

3. Amsterdamse horeca-ondernemers doneren voorraad aan de voedselbank

Drie weken lang geen klanten en gasten. Voor de horeca zijn de coronamaatregelen een zware klap. Restaurants en cafés draaien geen omzet en ze blijven ook nog eens zitten met voedsel dat bederft.

Drie Amsterdamse horeca-ondernemers met 19 zaken hebben voor dat laatste een oplossing gevonden. Het eten dat overblijft geven ze aan bejaardentehuizen en voedselbanken. Dat vertelt een medewerker van een van de cafés aan BNR.

"Wat je kan invriezen hebben we ingevroren. Een van onze collega’s is onderweg naar bejaardentehuizen en voedselbanken om al het andere eten weg te brengen. Het is dat of zelf mee naar huis nemen, maar de meeste van onze collega’s hebben al ingeslagen bij de supermarkt om sowieso de eerste week door te komen."

Ook jij kan kleine ondernemers helpen tijdens de coronacrisis. Denk aan de schoonmaker afzeggen maar wel doorbetalen of een waardebon kopen bij het café waar je normaal gesproken de deur platloopt. Lees meer tips bij Sublime.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze econoom verruilde zijn baan bij een startup voor een bestaan als duurzame boer: ‘Ik krijg volop de ruimte om te experimenteren’