Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Juice Brothers gebruikt pulp van zijn sappen om crackers te maken
  • Nestlé besteedt 2 miljard euro aan verpakkingen van gerecycled plastic
  • Noord-Brabants dorp plant waterkrachtcentrale waar vissen heelhuids uitkomen

 

1. Juice Brothers gebruikt pulp van zijn sappen om crackers te maken

Het Nederlandse Juice Brothers gaat de pulp van zijn koudgeperste sappen gebruiken voor het maken van tussendoortjes. Het bedrijf begint met de introductie van Pulp Crackers die zijn gemaakt van gedroogde groentepulp, zoals spinazie, boerenkool en rode biet. De crackers zijn rijk aan vezels en proteïnen.

Volgens Juice Brothers stillen de toegevoegde glutenvrije havermout en diverse zaden en pitten de behoefte aan koolhydraten. In de komende maanden lanceert het bedrijf meer van pulp gemaakte producten. Op deze manier wil Juice Brothers een bijdrage leveren om duurzaamheid in de voedselindustrie naar een hoger plan te tillen.

Lees ook op Business Insider

2. Nestlé besteedt 2 miljard euro aan verpakkingen van gerecycled plastic

Levensmiddelenconcern Nestlé trekt 2 miljard euro uit voor duurzame verpakkingen. Het Zwitserse bedrijf achter merken als KitKat, Maggi en Nescafé wil vaker gebruikmaken van gerecycled plastic voor zijn verpakkingen.

Het grootste deel van het budget gaat naar de inkoop van gerecycled plastic, maar het bedrijf steekt ook geld in de ontwikkeling van duurzame verpakkingsmethodes. Nestlé verwacht de kosten op termijn terug te verdienen. Het bedrijf beloofde eerder dat al zijn verpakkingen in 2025 duurzaam zullen zijn.

3. Noord-Brabants dorp plant waterkrachtcentrale waar vissen heelhuids uitkomen

Waterkrachtcentrales mogen dan groene energie opwekken, ze zijn geen pretje voor vissen. Ze kunnen in tweeën gehakt worden, een vin kwijtraken of grote bloeduitstortingen oplopen. En 30 procent sterft er.

In het Noord-Brabantse Grave is een nieuwe waterkrachtcentrale gepland waar palingen, zalmen en steuren heelhuids uitkomen, meldt De Gelderlander. Het zou de eerste centrale in Nederland zijn waar vissen veilig door speciale buizen zwemmen, een techniek van het Oostenrijkse bedrijf Hydroconnect.

Als de financiering en vergunningen rond zijn, kan de centrale in 2021 van start gaan. Met een prijskaartje van 3,1 miljoen euro is het project wel een half miljoen euro duurder dan de bedoeling was. Maar “als je duurzaam energie wil maken, dan moet je ervoor zorgen dat flora en fauna wordt gespaard”, zegt Peter Linders, voorzitter van Duurzaam Grave tegen De Gelderlander.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Toyota steekt $394 miljoen in Joby Aviation, een Amerikaanse startup die vliegende taxi’s wil maken