Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Groente en fruit van Jumbo nu ‘on the way to planetproof’-gecertificeerd
  • SocialGenomics faciliteert beter onderzoek naar zeldzame ziektes
  • Beton kan zichzelf repareren door nieuwe techniek met kalksteen producerende bacteriën

 

1. Nederlands groente en fruit van Jumbo nu ‘on the way to planetproof’-gecertificeerd

Goed nieuws voor klanten van supermarktketen Jumbo: vanaf begin dit jaar is het Nederlandse aanbod in groente en fruit 'on the way to planetproof'-gecertificeerd. Dat betekent dat de telers die leveren aan de supermarkt duurzamer produceren.

Jumbo lost daarmee een belofte in aan Greenpeace. In 2016 maakten zij samen afspraken om het aanbod stapsgewijs te verduurzamen. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden, zijn nu aan strikte maxima gebonden.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een goede leefomgeving voor vogels, bijen en anderen insecten. Volgens Greenpeace is deze certificering een goede stap op weg naar het uitbannen van voor bijen schadelijke middelen.

Voor aardappelen is het nog niet helemaal zover, maar van het Jumbo-aanbod Nederlandse aardappelen heeft nu 75 procent het certificaat on the way to planetproof.

2. SocialGenomics faciliteert beter onderzoek naar zeldzame ziektes

Onderzoek naar zeldzame genetische ziektes is moeilijk, omdat er maar zo weinig mensen met die ziekte zijn. Zo ben je uiteindelijk sterk afhankelijk van de arts die je tegenover je krijgt. Startup SocialGenomics wil gepersonaliseerde medicijnen, die voor jouw lichaam goed werken, toegankelijk maken voor iedereen.

Volgens ondernemer Susanne Baars bestaat er voor 95 procent van alle ziektes op dit moment nog helemaal geen geschikte behandeling.

Via het systeem van SocialGenomics kunnen patiënten straks beveiligd hun DNA-profiel uploaden. Hoe meer mensen dat doen, hoe beter. Zo hoopt Baars zoveel mogelijk mensen met een zeldzame ziekte bij elkaar te brengen.

Wetenschappers kunnen zo hun onderzoek naar nieuwe medicijnen versnellen. De verwachting is dat het systeem na het eerste kwartaal van dit jaar gelanceerd kan worden.

3. Beton kan zichzelf repareren door kalksteen producerende bacteriën

Onder grote spanning kunnen gemakkelijk scheurtjes in beton ontstaan. Die kunnen dan het begin zijn van grotere problemen. Zou het niet mooi zijn als beton zichzelf kon repareren? Het lijkt magisch, maar het bestaat echt en het product is na een aantal projecten in eigen land nu klaar om de wereld te veroveren.

Een onderzoeksteam uit Delft ontwikkelde een nieuw product, Healing Agent. Dat bestaat uit bacteriën die kalksteen produceren.

Wanneer je deze bacteriesporen toevoegt aan cement kunnen ze scheurtjes die later in het beton ontstaan weer dichten. De levensduur van betonnen constructies wordt op deze manier volgens de bedenkers met 40 procent verlengd.

De eerste grote projecten zijn inmiddels succesvol verlopen. Bij een grote uitbreiding van de kelder van het Paleis het Loo werd Healing Agent ingezet, om lekkages in de grote betonnen kelder te voorkomen.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Dit zijn 5 bedrijven die CO2 nuttig proberen te hergebruiken