Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Startup haalt geld op om chirurgische robot uit te rollen
  • Brabantse fabrikant van werkkleding Havep koopt ook biologisch katoen in


 
1. Robot die artsen helpt bij microchirurgie klaar voor marktintroductie

Goed nieuws voor patiënten met vochtophopingen in de lymfeklieren. Operaties om vochtophopingen te verhelpen kunnen sneller en beter worden uitgevoerd met behulp van chirurgische robots. Startup Microsure ontwikkelde hiervoor de robot MUSA. Die is na een reeks succesvolle tests klaar om op de markt te worden gebracht. Dat meldt de site ICT & Health.

MUSA kan chirurgen helpen om menselijke fouten te vermijden. Dan moet je denken aan trillingen of plotselinge bewegingen tijdens de operatie die de robot kan voorkomen. Microsure heeft deze maand financiering opgehaald bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en een Europees investeringsfonds om de robot industrieel te laten produceren.

2. Maker van veiligheidskleding Havep zet in op duurzame inkoop katoen

Het 150 jaar oude Brabantse familiebedrijf Havep maakt veiligheidskleding en wil alle aspecten van zijn productie zo veel mogelijk verduurzamen. Havep probeert bijvoorbeeld zo veel mogelijk biologisch katoen in te kopen om de milieu-impact van zijn productie verkleinen. Dat zegt directeur Anna van Puijenbroek tegen Business Insider.

De inspanning van Havep past in een bredere trend, blijkt uit de deze week gepubliceerde Cotton Index 2020. Ook bij multinationals zoals Adidas, IKEA, H&M en C&A staat de inkoop van duurzamere vormen van katoen steeds hoger op de agenda. Wel is het zo dat biologisch katoen nog altijd een relatief klein aandeel heeft in de wereldproductie, van minder dan 3 procent. Volgens de samenstellers van de Cotton Index is het belangrijk dat meer merken actief sturen op de inkoop van biologisch of anderszins duurzaam katoen.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Thereminspeler Thorwald Jørgensen uit Dordrecht is een internationale ster en bezocht afgelopen jaar 12 landen – zo blijft hij in vorm als hij veel reist