Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Recycling van kunstgrasvelden is nu wel mogelijk
  • Ondernemer Peter Traas helpt werknemers die schulden hebben
  • BMW laat auto’s automatisch elektrisch rijden

 

1. Recycling van kunstgrasvelden

Ook kunstgrasvelden gaan niet eeuwig mee. Na tien tot twaalf jaar is een mat wel aan vervanging toe. Tot nu toe was er geen goede oplossing om ze daarna op te ruimen en te verwerken. Deze maand komt daar verandering in.

GBN Artificial Grass Recycling opent de eerste circulaire verwerkingsfabriek voor kunstgrasmatten. Het afgelopen decennium hebben we in Nederland heel wat van die matten gelegd, dus het initiatief komt op een goed moment.

De grasmatten worden in die fabriek ontdaan van rubber en zand. Van de matten zelf wordt een grondstof gemaakt die wordt gebruikt in bijvoorbeeld picknicktafels en schuttingen. Het opgehaalde zand en rubber kan weer worden gebruikt in nieuwe sportvelden.

2. Deze ondernemer helpt werknemers met hun schulden

Veel mensen met schulden hebben gewoon een baan. Als zo iemand 's nachts wakker ligt van de zorgen heeft dat ook een enorme impact op het werk.

Voor ondernemer Peter Traas waren de persoonlijke verhalen én de impact op het werk reden genoeg om personeel met schulden te gaan helpen. Bij zijn ongediertebestrijdingsbedrijf zorgt een expert van buiten voor hulp aan mensen die financieel in de problemen zijn gekomen.

Traas heeft met die budgetcoach afgesproken dat hij betaalt als een werknemer gebruik wil maken van de hulp. Het is voor de ondernemer alle geld waard. Goede en trouwe werknemers zijn veel waard en in de huidige arbeidsmarkt nog steeds moeilijk vindbaar. Met een gerust hart en een goede nachtrust zijn zij bovendien nog veel waardevoller voor iedere baas.

3. BMW laat auto's automatisch elektrisch rijden

Grote steden proberen de binnenstad schoon te houden door milieuzones in te stellen. BMW draagt daar vanaf deze week aan bij door de hybride auto's van BMW automatisch elektrisch te laten rijden in de vier grote steden.

Het gaat dus om auto's die zowel op benzine als elektrisch kunnen rijden. Binnen de zogenoemde eDrive-zone in de steden zal de auto nu automatisch overschakelen van benzine naar elektrisch.

De elektrische zones zijn gebieden die door BMW met gps zijn gedefinieerd. Binnen dat gebied rijd je dus voortaan elektrisch. Het systeem is getest in Rotterdam en vanaf morgen zijn ook er eDrive-zones in Utrecht, Den Haag en Amsterdam, zo schrijft het AD.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Als Tesla niet snel beter wordt in massaproductie, dan heeft Elon Musk een groot probleem – ook General Motors zit in de achtervolging