• Ondernemers hoeven pas op 1 juli 2021 te beginnen met de aflossing van hun belastingschuld als ze dit jaar uitstel hebben gekregen.
  • Ook mogen ze drie jaar over de betaling doen.
  • Het kabinet besloot aanvankelijk dat ondernemers al in januari moesten beginnen met aflossen en gaf hen daarvoor twee jaar de tijd.

Ondernemers die dit jaar belastinguitstel hebben gekregen in verband met de coronacrisis, krijgen langer de tijd om de belastingschuld af te lossen die daardoor is ontstaan. Zij hoeven pas vanaf 1 juli volgend jaar te betalen en krijgen daar drie jaar de tijd voor, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën).

Het kabinet besloot aanvankelijk dat ondernemers al in januari moesten beginnen met aflossen, en gaf hen daarvoor twee jaar de tijd. Dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer, omdat veel bedrijven nog steeds kampen met de gevolgen van de coronamaatregelen en door de terugbetaling in financiële problemen zouden komen.

D66 is blij dat ondernemers “wat lucht” krijgen. “Dat helpt de bedrijven, en dat is ook goed voor de Nederlandse economie”, zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. Ook VVD’er Helma Lodders vindt het verstandig dat het kabinet coulance betracht. “We willen niet straks eindigen met een volle schatkist, maar wel een verlaten winkelstraat.”

Sinds het begin van de noodmaatregelen hebben ruim 250.000 ondernemers om belastinguitstel gevraagd. Circa 50.000 van hen hebben inmiddels het volledige openstaande bedrag betaald. De 200.000 die nog wel gebruikmaken van de regeling, hebben een totale belastingschuld van 12 miljard euro.

Ondernemers kunnen hun schuld in maandelijkse termijnen terugbetalen. Tot eind volgend jaar hoeven zij bijna geen invorderingsrente te betalen. Het blijft mogelijk de hele schuld in een keer af te lossen als hun financiële situatie dat toelaat.

Lees meer over de coronacrisis: