Het verhaal van de 24-jarige Julian Jagtenberg leest bijna als een jongensboek. Samen met drie medestudenten van de TU in Delft ontwikkelde hij een slaaprobot die je een beschermd en warm gevoel geeft. Het eerste niet-medicinale middel bij slaapproblemen.

Het idee van de studenten was er, een gigantische vraag vanuit de consument ook, maar hoe financier je vervolgens een werkend product dat klaar is voor de (internationale) markt?

“Het begon allemaal bij friends, family and fools”, vertelt Julian Jagtenberg in de podcast Ondernemers in beweging van ING en Business Insider Nederland. “Dus ons eigen geld, maar ook dat van familie en vrienden. We hebben veel aan pitch-competities meegedaan, subsidies aangevraagd en gekregen, maar zijn vervolgens ook een crowdfundingsactie gestart.”

Dat leek in eerste instantie een gouden zet, maar dit liep toch anders dan verwacht. “Ondernemen is onwijs moeilijk en doorzettingsvermogen is cruciaal. Een concreet voorbeeld van toen ik het zwaar had, was toen we tijdens de crowdfunding hadden beloofd: ‘Over negen maanden komt het product jullie kant op als je hem nu bestelt.’ Dat werd uiteindelijk anderhalf jaar. En dat vinden klanten natuurlijk niet leuk. Zij hebben geld betaald, al met het risico dat het langer duurt. En toen duurde het nóg langer.”

Luister in de podcast Ondernemers in beweging hoe Jagtenberg met zijn startup op het randje van de afgrond stond, het tij keerde en onder andere beddenfabrikant Auping aan zich wist te binden. Dirk Mulder, sector banker bij ING, geeft je daarnaast tips over hoe jij met je eigen bedrijf de stap naar het buitenland kunt maken.

Ook een financieringsvraag? ING kan jou als ondernemer daarbij helpen. En de bank kijkt nu ook verder dan haar eigen oplossingen. Ontdek hoe jij in beweging blijft op ing.nl/hetnieuwefinancieren

Meer weten over het ondernemersverhaal van Julian? In dit artikel op Sprout vertelt hij meer over financiering en samenwerken.

Ondernemers in beweging luister je wekelijks via onder andere Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en Pocketcast.