• Door de gedwongen winkelsluitingen dreigt er een kaalslag in de winkelstraten, waarschuwt brancheorganisatie INretail.
  • De omzet van bijna driekwart van de gesloten winkels in januari kelderde op jaarbasis met 60 tot 100 procent.
  • Een groep van 5.700 kappers doet een noodroep aan de politiek. Zij staan vanwege de lockdown op het punt van omvallen.

De situatie bij onder meer kledingwinkels en woonwinkels is in januari enorm verslechterd en er dreigt een kaalslag in de winkelstraten door de gedwongen winkelsluitingen vanwege de coronapandemie.

Dat meldt INretail. Volgens de brancheorganisatie kelderde de omzet van bijna driekwart van de gesloten winkels in januari op jaarbasis met 60 tot 100 procent.

“De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren,” aldus de branchevereniging. “Open de winkels op 3 maart, dat kan veilig en past ook in de pandemiefase waarin Nederland inmiddels zit.”

Dat lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Minister-president Mark Rutte zei donderdag in de Tweede Kamer nog dat hij “weinig ruimte” ziet voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart.

INretail meldt op basis van onderzoek onder 1300 leden dat 72 procent heel erg bezorgd is over het voortbestaan van de zaak. Dat was een paar weken geleden nog 63 procent.

“Lokale winkels kunnen wel samen bestaan maar niet afzonderlijk. Als er te veel spelers omvallen wordt het ook voor zij die overleven onmogelijk”, aldus INretail.

Duizenden kapsalons doen oproep aan de politiek

Een groep van 5.700 kapsalons, met samen 23.000 werknemers, doet via een YouTube-filmpje een oproep aan de politiek. Ze zeggen dat ze door de coronacrisis op punt van omvallen staan en dat de steunregelingen niet voldoende zijn.

Lees ook op Business Insider

“De lockdowns hebben ons keihard getroffen. We zijn nu al bijna 16 weken dicht en dat zonder alternatieve inkomsten, terwijl onze forse loonkosten, huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven doorlopen.”

“Om onze medewerkers te kunnen doorbetalen, hebben we onze financiële reserves aangesproken. We hebben betalingen als huur en belastingen uitgesteld, sommigen hebben leningen afgesloten.”

“Het gaat ons jaren kosten om deze schulden af te betalen. De steunmaatregelen zijn voor ons minder geschikt en niet toereikend”, luidt de noodkreet van de kappers.

Ze vragen de politiek snel met hen om de tafel te gaan zitten. “Ga met ons in gesprek voordat het voor veel kapsalons te laat is. De kapsalons met personeel zijn tenslotte de motor van de kappersbranche”, betogen ze.

Veel kapperszaken door heel Nederland hielden donderdagavond een actie waarbij ze van 18.00 tot 20.00 uur de lichten in hun salon aandeden, onder het motto ‘licht aan voordat het uitgaat’. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor de nijpende situatie waarin ze verkeren.

LEES OOK: Miss Etam en Steps nu echt failliet – vakbond AVV blij dat “lijdensweg” voor werknemers nu ten einde is