De fractie van regeringspartij CDA in de Tweede Kamer accepteert de uitleg van fractiegenoot Pieter Omtzigt over diens misstap rond de MH17-ramp.

De fractie is het unaniem eens met het besluit van Omtzigt om voorlopig niet meer op te treden als MH17-specialist van zijn partij. Chris van Dam neemt waar op het MH17-dossier, maakte CDA-fractieleider Sybrand Buma bekend.

Omtzigt raakte in opspraak omdat hij een vermeende getuige woorden in de mond legde tijdens een bijeenkomst over MH17. Het leidde tot heel wat commotie en de CDA-fractie verwachtte dinsdag tekst en uitleg van haar fractiegenoot.

Volgens Buma is er bij de fractie ,,groot respect voor de manier waarop Pieter sinds zaterdag met deze zaak is omgegaan.” Omtzigt kan met volle inzet verdergaan met zijn andere taken, aldus de CDA-leider. ,,De fractie heeft hem op het hart gedrukt om dat vooral te blijven doen.”

MH17-bijeenkomst

Omtzigt zegt veel steun te hebben ervaren uit het land en in de fractie. ,,Ik heb iets onverstandigs gedaan en heb dat ook uitgelegd”. Hij zegt nu keihard verder te gaan met zijn andere werk.

Omtzigt had maandag al op Facebook verteld hoe het tot zijn misser op de MH17-bijeenkomst is gekomen. Hij werd benaderd door een begeleider van een asielzoeker uit Oekraïne, die op de rampplek zou zijn geweest en relevante informatie had.

De man wilde een hele verklaring afleggen, maar hij kreeg maar één minuut. Omtzigt stuurde toen een sms met wat de hoofdpunten van het betoog zouden moeten zijn. De CDA’er erkent nu dat hij dit niet had moeten doen.

Lees ook op Business Insider

 

 

LEES OOK: Waarom dividendbelasting afschaffen? Unilever, AkzoNobel, Philips en Shell zijn steeds minder belangrijk voor economie