De omstreden Brexit-wet van premier Johnson is in de eerste ronde aangenomen in het Lagerhuis.

De komende weken volgen stemmingen op onderdelen van de wet, waaronder de delen die betrekking hebben op Noord-Ierland.

Ook het Britse Hogerhuis moet zich nog over de wet buigen.

Een meerderheid van de Britse parlementariërs heeft maandagavond voor een conceptversie van de omstreden Brexit-wet gestemd. Onder meer oppositiepartij Labour en enkele Conservatieve partijgenoten van premier Boris Johnson hebben moeite met die Brexit-wet omdat het voorstel in strijd is met het verdrag dat de uittreding uit de EU regelt. Johnson is vooralsnog echter niet van de tegenstand af.

Een poging van Labour om de Brexit-wet van de regering-Johnson via een vroege stemming te blokkeren strandde met een uitslag van 213 tegen 349 stemmen.

Vervolgens won de regering de stemming rond de zogenoemde Internal Market bill (Wet interne markt) met 340 tegen 263 stemmen, waardoor het wetsontwerp door gaat naar de commissiefase in het wetgevingsproces. Dat houdt in dat de komende dagen opnieuw gedebatteerd wordt over de meest omstreden delen van het wetsontwerp.

Premier Johnson staat vierkant achter het omstreden wetsvoorstel. Hij riep parlementariërs in het Lagerhuis maandag op zich achter de wet te scharen. Volgens Johnson is de wet een “vangnet” en “verzekeringspolis” om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

Maar voor veel oppositieleden en ook partijgenoten van Johnson is het huidige wetsontwerp 'not done'. Zij vrezen voor de internationale reputatie van het Verenigd Koninkrijk als het in strijd met het internationaal recht handelt.

Brexit-wet moet nog aantal hordes nemen

Onder anderen de prominente oud-minister van Financiën Sajid Javid, die eerder onder Johnson diende, keerde zich ertegen.

Johnsons partijgenoten die niets in het ontwerp zien, kunnen in een latere fase in het wetgevingsproces nog roet in het eten van de premier gooien.

Het wordt pas echt spannend als volgende week een aparte sessie over de bepalingen rond Noord-Ierland wordt gehouden. Johnson wil met zijn wet eenzijdige de mogelijkheid inbouwen om af te wijken van het scheidingsakkoord met de EU wat betreft de goederenhandel tussen Noord-Ierland en het Britse hoofdeiland. Dat is wat de EU betreft onacceptabel.

Als de huidige opzet van de wet ongeschonden de eindstreep passeert in het Britse Lagerhuis volgt de behandeling in het Hogerhuis. Ook daar wordt kritisch gekeken naar de wet.

Al met al kan het nog enkele weken duren, voordat duidelijk is of Johnsons Brexit-wet de onderhandelingen met de EU zondag compliceert, dat de twee partijen afstevenen op een no deal-Brexit.

LEES OOK: Krijgt Boris Johnson de wet die een no deal-Brexit zou bezegelen erdoor? Het Britse parlement is aan zet