Oud-bestuurder Jaap van Everdingen van accountantsbureau KPMG moet als het aan justitie ligt negen maanden de gevangenis in. Hij wordt verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen rondom de bouw van het nieuwe KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen. Het gaat om een onvoorwaardelijke celstraf.

Het OM ziet hem als hoofdverdachte van de fraude waarbij de belastingdienst voor 13,5 miljoen euro is benadeeld, maar hij was volgens de officieren van justitie niet uit op persoonlijk gewin. Het OM benadrukt volgens het Financieele Dagblad dat het zwaar tilt aan de positie en de rol van KPMG in de maatschappij en de financiële wereld, aangezien het bureau en de accountants juist hoekstenen zouden moeten zijn van financiële integriteit.

Van Everdingen spreekt volgens de NOS tegen iets verkeerd gedaan te hebben. “Dit dossier stond totaal niet op de radar bij ons als iets waarmee iets mis zou zijn”, stelt de oud-bestuurder.

Hij was een aantal jaar geleden dan ook erg verrast dat er opsporingsdiensten bij hem op de stoep stonden: “Toen mijn vrouw me in paniek belde dat ik nu naar huis moest komen omdat er anders bij ons ingebroken zou worden, ben ik snel gekomen. Ik had geen idee waarover het ging.”

Strafeisen tegen andere betrokkenen

Naast Van Everdingen hoorden ook toenmalig financieel directeur Pim Botterman, projectontwikkelaar Fred Meijer en zijn medeaandeelhouder Leon Bots straffen tegen zich eisen. Meijer moet van justitie vijf maanden de cel in en Botterman en Bots zouden taakstraffen moeten krijgen van respectievelijk 180 uur en 120 uur.

Botterman zegt zich tegen de NOS nog steeds van geen kwaad bewust te zijn: “Als u mij nu zou vragen: zou ik het morgen anders doen? Dan zou ik nog steeds hetzelfde doen. Ik heb altijd integer gehandeld.”

De accountants van KPMG wilden het kantoor laten bouwen, vervolgens verkopen en daarna zelf terug huren. Binnen deze constructie zijn ze volgens het OM de fout in gegaan met het fiscaal aftrekken van de kosten van een luxe inbouwpakket voor het nieuwe pand.

Lees ook op Business Insider

De zaak kwam aan het rollen toen er tegenstrijdigheden werden geconstateerd in de belastingaangiftes van het accountantskantoor en het vastgoedbedrijf van Meijer en de FIOD daarom in 2014 binnenviel bij KPMG. De rechtszaak gaat de komende dagen verder.