De Duitse regering overweegt naar verluidt het ontslagrecht aan te passen om te zorgen dat Frankfurt aantrekkelijker wordt voor banken en andere financiële dienstverleners, met het oog op het nakende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Volgens zakenkrant The Financial Times wil Duitsland “een limiet stellen aan de ontslagbescherming bij een salaris van 100.000 euro, waardoor ontslagvergoedingen boven deze drempel minder genereus zouden worden”.

In een notendop: als de wet wordt aangepast, betekent dit dat veelverdieners – zoals bankiers – een minder sterke ontslagbescherming krijgen. Dat maakt het makkelijker voor werkgevers om ze aan te nemen en ook weer te ontslaan.

“Het ontslagrecht is niet goed ingericht voor dit soort mensen”, aldus een anonieme bron tegenover de FT.

Volgens het artikel, dat twee senior bankiers citeert, “is de potentiële wetswijziging een belangrijke steunpilaar die recent wordt opgeworpen door Duitse zakenlobbyisten die Frankfurt promoten in het VK”.

Het arbeidsrecht wordt gezien als een belangrijk obstakel voor banken die overwegen activiteiten over te hevelen naar continentaal Europa, na de Brexit. De kosten om werknemers te ontslaan zijn op het Europese vasteland veel hoger dan in het Verenigd Koninkrijk. Het ontslaan van een bankier die in totaal 1,5 miljoen euro verdient, kost een bank in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 150 duizend euro - in Duitsland zou dat neerkomen op één keer de totale beloning van 1,5 miljoen euro.

Door het arbeidsrecht voor topverdieners te versoepelen, zou Duitsland zijn aantrekkingskracht voor internationale banken en andere financiële instellingen vergroten. Het Duitse ministerie van Financiën was niet meteen beschikbaar voor commentaar.

Sinds het Brexit-referendum heeft Frankfurt zichzelf nadrukkelijk naar voren geschoven als de beste plek voor financiële instellingen die uit Londen willen vertrekken de komende jaren. Zo zei Hubertus Vaeth van lobbygroep Frankfurt Main Finance afgelopen juli: "We hebben een duidelijke boodschap: 'Welkom in Frankfurt. Hoe kunnen we u helpen? (...) De deuren van Frankfurt staan open'."

Frankfurt is de hoofdzetel van de Duitse beurs en herbergt de hoofdkwartieren van de Europese Centrale Bank, de Duitse centrale bank en twee van de grootste banken in het land: Deutsche Bank en Commerzbank.

Het is onzeker hoeveel instellingen daadwerkelijk activiteiten willen verplaatsten uit Londen na de Brexit- veel hangt af van een 'harde' of 'zachte' Brexit - maar de verwachting is dat het om duizenden banen kan gaan.  Vooral als Londen het zogenoemde paspoortrecht verliest waarmee banken zaken kunnen doen in de hele EU. Er zijn ongeveer 5.500 bedrijven in het Verenigd Koninkrijk die afhankelijk zijn van het Europese paspoortrecht voor financiële dienstverleners, met een gezamenlijk omzet van zo'n 9 miljard pond.

Tal van banken hebben al noodplannen gemaakt voor het verhuizen van personeel na de Brexit. Zondag verschenen er berichten dat Goldman Sachs voorbereidingen zou treffen om ongeveer 2.000 Britse banen te verplaatsen, als het paspoortrecht voor de Europese Unie verdwijnt.