Een gouden medaille winnen bij de Winterspelen van Beijing kan sommige sporters een enorm geldbedrag opleveren.

Naast dat olympisch succes kan leiden tot lucratieve sponsordeals geven 32 van de 91 deelnemende landen hun medaillewinnaars een financiële beloning, meldt Forbes. En op enkele wereldsterren zoals bijvoorbeeld de snowboarders Shaun White en Eileen Gu na kunnen de meeste sporters dat heel goed gebruiken.

Uit een onderzoek uit 2020 van Global Athlete onder zo’n vijfhonderd topsporters uit 48 verschillende landen blijkt dat zo’n 60 procent van hen zich niet als ‘financieel stabiel’ beschouwt. Een hoge beloning voor een medaille op de Spelen kan hun leven ingrijpend veranderen.

Dat gebeurde bijvoorbeeld met de zwemmer Joseph Schooling uit Singapore, die in 2016 Michael Phelps versloeg in de finale van de 100 meter vlinderslag. Het was het eerste Olympisch goud ooit voor zijn land en hij kreeg daar omgerekend ruim 650.000 euro voor. Zijn vader zei tegen de Singaporese krant My Paper dat het geld gebruikt zou worden voor het aflossen van leningen die nodig waren voor de trainingen en opleiding van Schooling.

Singapore geeft de hoogste beloning voor een gouden medaille, maar heeft geen sporters naar de Winterspelen van Beijing gestuurd.  

Deze vijf landen beloven medaillewinnaars ook hoge geldbedragen en doen wél mee aan deze Winterspelen. Al was die belofte voor de meeste landen in deze top 5 makkelijk te maken, omdat de kans op Olympisch succes miniem is.

1. Hongkong beloont goud met 564.000 euro

Hongkong belooft alle sporters die in de top acht van een olympisch onderdeel eindigen aanzienlijk. Een achtste plaats levert 35.000 euro op en dat bedrag loopt op tot 564.000 euro voor winnaars van goud.

Het overheidsprogramma Athlete Incentive Awards Scheme wordt gesponsord door Henderson Land Group en is bedoelt om "sporters uit Hongkong aan te moedigen grootse resultaten te bereiken". 

Hongkong heeft nog nooit een medaille gewonnen op de Winterspelen en ook in Beijing is het de twee alpineskiërs en de shorttracker die zijn afgevaardigd niet gelukt.

2. Turkije geeft gouden munten ter waarde van 337.000 euro aan olympisch kampioenen

Turkije geeft 22-karaats gouden munten aan sporters die olympisch goud winnen, zo werd in 2010 vastgelegd in een overheidsdecreet. Elke munt is zo'n 337.000 euro waard en sporters die een olympisch record breken krijgen nog eens 167.000 euro extra.

Zo'n gouden munt is een stuk meer waard dan de gouden Olympische medaille zelf, want die is gemaakt van verguld zilver en bevat dus maar heel weinig echt goud. Tegen de huidige prijzen van goud en zilver bedragen de kosten voor het ruwe materiaal voor een gouden medaille zo'n 650 euro.

Turkije heeft zeven sporters naar Beijing gestuurd, maar nog geen medailles gewonnen. Bij alle Winterspelen hiervoor is dat volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ook nog nooit gebeurd. 

3. Maleisië heeft 210.000 euro over voor een gouden medaille

Maleisië geeft 1 miljoen Maleisische Ringgit voor een gouden medaille, omgerekend zo'n 210.000 euro. Het Sports Victory Prize Scheme Incentive is in het leven geroepen om "sporters te waarderen voor grootse prestaties bij internationale evenementen en toernooien".  

Het bedrag van 210.000 euro is helemaal duizelingwekkend als je het afzet tegen het gemiddelde jaarinkomen in Maleisië van nog geen 15.000 euro. 

Ook Maleisië heeft nog nooit een medaille op de Winterspelen gewonnen en in Beijing is het ook de alpineskiërs Aruwin Salehhuddin en Jeffrey Webb niet gelukt.

4. Italië trekt 180.000 euro uit voor elke gouden plak

Italië beloont winnaars van een gouden medaille volgens Eurosport met 180.000 euro.

Tot nu toe heeft Italië twee keer goud gewonnen in Beijing: shorttrackster Arianna Fontana won de 500 meter en Stefania Constantini en Amos Mosaner waren de beste bij het mixed curling.

Bij de Olympische Spelen van Tokio van vorig jaar won Italië in totaal 10 gouden medailles en werd er volgens Forbes in totaal voor zo'n 8 miljoen euro aan beloningen uitgekeerd.

5. Cyprus beloofde de enige deelnemer 148.000 euro als hij goud zou winnen

De sportkoepel van Cyprus geeft winnaars van een gouden medaille 148.000 euro. Maar de enige deelnemer bleef ver weg van het podium. Alpineskiër Yianno Kouyoumdjian werd 42e op de reuzenslalom en viel uit bij de slalom.

Cyprus won sowieso nog nooit een medaille op de Winterspelen.

Nederlandse sporters krijgen 30.000 euro voor hun eerste gouden medaille

Ireen Wüst en Kjeld Nuis mogen elk 30.000 euro bijschrijven voor hun gouden medailles op de 1.500 meter schaatsen. Suzanne Schulting en Irene Schouten wonnen beiden twee keer goud, maar krijgen voor hun tweede overwinning niet 30.000 euro, maar 20.000 euro. Schouten heeft zaterdag op de massastart nog kans op een derde keer goud, maar dat levert haar dan nog 'slechts' 10.000 euro op.

Met de beloningen die sportkoepel NOC*NSF uitkeert aan olympisch kampioenen bevindt Nederland zich volgens Sportnext in de middenmoot. De Verenigde Staten keren vergelijkbare bedragen uit. Ook Nederlandse winnaars bij de Olympische Spelen van Tokio van afgelopen zomer kregen 30.000 euro voor hun eerste gouden medaille.

LEES OOK: Beijing zegt de goedkoopste Spelen ooit te organiseren – de echte kosten zijn waarschijnlijk tien keer zoveel: €33,5 miljard in plaats van €3,5 miljard