De olieprijzen bereikten het hoogste niveau in jaren nadat gesprekken van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten over het verhogen van de olieproductie vastliepen.

Een vat Brentolie kostte voor het eerst sinds 2018 meer dan 77 dollar per vat.

De Verenigde Staten hebben de OPEC+-landen opgeroepen om toch nog een compromis te zoeken.

De olieprijzen bereikten het hoogste niveau in jaren na het vastlopen van de gesprekken van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten over een verhoging van de olieproductie. Een vat Brentolie kostte voor het eerst sinds 2018 meer dan 77 dollar per vat.

De leden van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland (OPEC+) houden voorlopig vast aan bestaande afspraken over de olieproductie. Gesprekken over een hogere productie liepen afgelopen weekeinde al op niets uit.

Maandag werd een gepland gesprek tussen de ministers van de olielanden afgeblazen. Daarmee lijkt een deal op korte termijn niet haalbaar.

De Verenigde Arabische Emiraten hielden vrijdag een OPEC+-deal tegen om de productie ook te blijven beperken na april 2022, de datum die aan het begin van de coronapandemie werd overeengekomen. Alleen als het land zelf de productie minder sterk hoeft te beperken dan nu het geval is, wilde het instemmen met de plannen.

Wel ging de VAE ermee akkoord dat vanaf augustus elke maand de productie met 400.000 vaten per dag wordt verhoogd. Een voorstel om de productiebeperkingen te verlengen tot december 2022 zou volgens de VAE apart moeten worden behandeld.

De eisen vanuit Abu Dhabi leiden er dus uiteindelijk toe dat er geen akkoord komt waarna de olieprijzen stegen.

Bondgenootschap verder onder druk

Het klappen van de gesprekken zet mogelijk ook het bondgenootschap onder druk. De VAE dreigde eind vorig jaar al eens met een vertrek uit de OPEC en probeert wat meer macht te krijgen in het landenblok, waar Saudi-Arabië tot nu toe als de leider wordt gezien.

De Verenigde Staten hebben de OPEC+-landen opgeroepen om toch nog een compromis te zoeken. Hoewel de VS geen partij is bij de gesprekken, volgt het land “de onderhandelingen nauwgezet”, liet een woordvoerder van het Witte Huis weten.

Ook de Iraakse olieminister liet weten te hopen dat er snel een nieuwe datum voor verdere gesprekken komt, hopelijk in de komende tien dagen. Irak is wel OPEC-lid en steunt een verhoging van de productie.

LEES OOK: Olieprijs kan naar $100 per vat, verwachten grote oliebedrijven en kenners nu economisch herstel doorzet