De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de beurshandel op Wall Street een min van 1 procent. De prijs van olie daalde verder en zette energiefondsen onder druk.

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag flink lager geopend. Tegenvallende handelscijfers uit China versterkten de zorgen over de wereldwijd afzwakkende economie.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een min van 1 procent op 17.555 punten. De bredere S&P 500 verloor 0,9 procent tot 2058 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1 procent tot 5050 punten.

Aan het bedrijvenfront stond chipconcern Fairchild Semiconductor International (plus 6,3 procent) in de belangstelling. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een rivaliserend overnamebod ontvangen voor het voorstel van ON Semiconductor. Dat nieuwe bod ligt hoger dan het voorstel van ON, aldus Fairchild. Het aandeel ON ging 7 procent omlaag.

Lagere olieprijs, massakrimp bij Anglo American

De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter) is dinsdag gezakt tot onder de 40 dollar. Daarmee bereikte de Brentprijs, die maatgevend is voor olie die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, het laagste niveau sinds begin 2009.

De olieprijzen staan onder druk door het besluit van oliekartel OPEC vorige week vrijdag om de productie niet in te perken. Daarmee blijft sprake van een overaanbod op de oliemarkt. Ook kwamen dinsdag tegenvallende handelscijfers uit China naar buiten die de zorgen over de afzwakkende wereldeconomie verder aanwakkerden. Dit zorgt eveneens voor druk op de olieprijzen.

85 duizend banen minder bij Anglo American

De aanhoudende daling van diverse grondstoffen heeft mijnbouwer Anglo American ertoe gebracht drastisch in te krimpen en liefst 85 duizend banen te schrappen. Ook verlaagt Anglo American voor het eerst sinds 2009 zijn dividend te schrappen. Aandeelhouders worden niet uitbetaald over de tweede helft van 2015 en heel 2016.

Tal van metaalprijzen schommelen rond het laagste niveau in zes jaar. In reactie daarop schrapte het bedrijf banen en werden onderdelen verkocht. Die stappen konden niet voorkomen dat de koers van Anglo American dit jaar in Londen met 69 procent kelderde. Dinsdag kelderde de koers op de Britse beurs nog eens 11 procent.

Door het verkopen van onderdelen, het schrappen van banen en het sluiten van mijnen moeten er 50.000 mensen blijven werken bij Anglo American, van de huidige 135.000. Daarbij werd geen termijn genoemd. Eerder had Anglo American aangegeven het personeelsbestand te willen terugbrengen tot ongeveer 100.000 in 2016.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl