De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat olielanden Saudi-Arabië en Rusland snel tot een akkoord komen over productiebeperking.

De olieprijs in ingestort doordat de Saudi’s en Rusland verwikkeld zijn in een prijsoorlog, waarbij ze meer olie produceren dan nodig is om aan de wereldvraag te voldoen.

De olieprijs veerde donderdag licht op tot $27 per vat, maar staat nog altijd fors onder de $60 van begin dit jaar.

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat Rusland en Saudi-Arabië vrij snel tot een akkoord komen om de vrije val van de olieprijs te keren.

De twee grote olielanden zijn verwikkeld in een prijsoorlog, omdat ze het niet eens kunnen worden over productiebeperkingen. Daardoor produceren zowel Saudi-Arabië als Rusland momenteel veel meer olie dan nodig is om aan de wereldvraag te voldoen. Dit heeft geleid tot een implosie van de olieprijs.

Trump gaf woensdag bij een persconferentie aan dat hij met leiders van beide landen heeft gesproken. Hij verwacht dat Saudi-Arabië en Rusland “binnen enkele dagen” een deal zullen sluiten over productiebeperking, aldus persbureau Reuters.

Donderdag noteerden olieprijzen duidelijk hoger. Een vat Brent-olie was ongeveer 27 dollar waard. Dit is nog altijd fors lager dan de prijs van 60 dollar van afgelopen januari.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Trump spreekt met Amerikaanse olieconcerns

De Amerikaanse oliesector, en dan met name de schaliebedrijven, heeft te lijden onder de prijzenoorlog tussen de Russen en de Saudi's. Voor de schalieproducenten is het momenteel niet rendabel om olie te produceren. Trump zei eerder al tussen Rusland en Saudi-Arabië te willen bemiddelen.

Trump spreekt vrijdag met verschillende topbestuurders van olieconcerns. Het overleg in het Witte Huis zal vooral gaan over de prijzenoorlog in de oliesector, zo bevestigde de Amerikaanse brancheorganisatie API.

Trump zoekt naar manieren om de oliesector, die hard wordt geraakt door de recente val van de olieprijs, te ondersteunen. Namen van bedrijven werden niet genoemd.

Naar verluidt zouden onder meer de bazen van grote bedrijven als Chevron, ExxonMobil, Continental Resources en Occidental Petroleum bij de bijeenkomst verwacht worden.

Een van de onderwerpen die zal worden besproken is de mogelijkheid van invoertarieven voor olie dat vanuit Saudi-Arabië naar de VS wordt verscheept. Verder zouden er bepaalde vrijstellingen moeten gaan gelden voor schepen die onder de Amerikaanse vlag varen en olie van de ene naar de andere haven in de VS vervoeren.

Europese bedrijven met een grote aanwezigheid in de VS, zoals het Brits-Nederlandse Shell, zouden niet zijn uitgenodigd.

Rustige start AEX

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een bescheiden winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine plussen, na de forse verliesbeurt een dag eerder.

Beleggers kijken onder meer uit naar de wekelijkse aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten, die vorige week het hoogste aantal ooit lieten zien.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 0,7 procent hoger op 474,80 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 650,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,5 procent.

Olie- en gasconcern Shell ging op kop in de AEX met een winst van 7 procent. Bij de middelgrote bedrijven stegen de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore rond 5 procent.

Air France-KLM steeg 3 procent in de MidKap. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft besloten alle contracten voor bepaalde tijd niet te verlengen. Dat bevestigde KLM-baas Pieter Elbers na een bericht van cabinevakbond VNC.

Het kabinet gaat opheldering vragen aan KLM over het besluit. Bedrijven kunnen steun krijgen van de overheid tijdens de coronacrisis. In ruil daarvoor moeten de bedrijven dan geen mensen ontslaan.

LEES OOK: Vergeet deze vuistregel niet bij coronacrisis als je voor lange termijn belegt