Beurzen in Europa en de VS stonden maandagmiddag in de min. Kort na de openingsbel op Wall Street noteerde de AEX-index in Amsterdam 0,6 procent lager.
De Europese effectenbeurzen noteerden maandagmiddag collectief in de min. Zwakke macro-economische cijfers uit Duitsland, Japan en China drukten het sentiment. Ook namen beleggers hun winsten na het stevige herstel van afgelopen vrijdag.
Kort na de openingsbel op Wall Street noteerde de AEX-index in Amsterdam 0,6 procent lager op 428,58 punten. De MidKap moest 0,1 procent inleveren en stond op 640,65 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,8 procent in.
De DAX in Frankfurt daalde 0,5 procent. In Duitsland bleek dat de productie in de industrie in oktober met 0,2 procent is gegroeid, terwijl er werd gerekend op een toename met 0,4 procent. Eerder op de ochtend bleek al dat de Japanse recessie dieper is dan gevreesd. Ook viel de Chinese exportgroei tegen.
Wall Street lager, McDonald’s waarschuwt voor verkoopdip
Kort na de opening stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 17.928 punten. De brede S&P 500 stond eveneens 0,2 procent in de min op 2069 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,3 procent omlaagging naar 4766 punten.
Het aandeel Cubist Pharmaceuticals steeg ruim 35 procent na een overnamebod van 9,5 miljard dollar door branchegenoot Merck. Dat bedrag is inclusief een schuld van 1,1 miljard dollar. Merck steeg 0,1 procent.
Fastfoodgigant McDonald's (-3,3 procent) vreest dat de resultaten in het vierde kwartaal niet aan de verwachtingen zullen voldoen. Met name in eigen land zag 's werelds grootste fastfoodketen de verkopen in november opnieuw sterk terugvallen.
De vergelijkbare omzet van McDonald's daalde in november met 2,2 procent. In de Verenigde Staten was de afname met 4,6 procent het sterkst. Het bedrijf wijt dat aan de toenemende concurrentie. Ook in China, waar een vleesschandaal de verkopen nog altijd afremt, en in Rusland gingen de zaken slecht.
De omzetdaling zal volgens McDonald's de marges in het vierde kwartaal ,,aanzienlijk'' drukken. Ook heeft de onderneming last van de aansterkende dollar ten opzichte van veel buitenlandse valuta's.
Oliedip: Fugro, SBM, Shell lager
De almaar dalende olieprijzen blijven ook in Amsterdam hun wissel trekken op de beurs. In de AEX noteerde het aandeel van bodemonderzoeker Fugro 4 procent lager. Ook dienstverlener SBM Offshore deed een stapje terug (min 2,1 procent). Shell deed het met een verlies van 1,4 procent niet veel beter.
Verzekeraar Delta Lloyd was in de AEX de sterkste stijger met een plus van 0,4 procent.
In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een winst van 6,2 procent na een adviesverhoging door KBC en een potentiële miljoenenopdracht in Ierland.
Technisch diensverlener Imtech (plus 2,6 procent) profiteerde van een positief rapport van Rabobank.
Air France-KLM stond onderaan met een min van 3 procent na een adviesverlaging door Nomura.
BP moet zich aan schikking houden
Oliemaatschappij BP (minus 2 procent op de beurs in Londen) moet zich gewoon houden aan een vier jaar geleden overeengekomen schikking in verband met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, zo heeft het Amerikaanse hooggerechtshof maandag bepaald.
BP had een verzoek ingediend om de schikking te herzien, omdat het bedrijf claims zou ontvangen van partijen die helemaal geen schade hadden geleden door de ramp. In afwachting van die herziening wilde de oliereus van het hof toestemming om de betalingen aan slachtoffers op te schorten.
Aanvankelijk had BP erop gerekend dat de schikking 7,8 miljard dollar (6,4 miljard euro) zou gaan kosten. Inmiddels gaat het al uit van een bedrag boven de 10 miljard dollar. Daar zullen naar verwachting nog vele miljarden dollars aan boetes bijkomen.
Olie goedkoper
In Parijs verloor Saint-Gobain 6 procent. De Franse leverancier van bouwmaterialen wil een controlerend belang nemen in chemiegroep Sika voor zo'n 2,3 miljard euro en zijn glasverpakkingsdivisie Verallia verkopen.
De euro stond op 1,2280 dollar, tegen 1,2303 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 64,42 dollar. Brentolie zakte ruim 2,6 procent in prijs tot 67,26 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl