Het verplaatsen van productiefaciliteiten naar andere landen is een aanhoudend sterke trend. De afgelopen twaalf maanden kondigden bijna twintig bedrijven activiteiten weg te halen uit Nederland.
Dat stelt Het Financieele Dagblad (paywall) donderdag op basis van een eigen inventarisatie.
Met de aangekondigde verplaatsingen van bedrijfsactiviteiten zouden duizenden banen zijn gemoeid, aldus de krant. Opvallend hierbij is dat verplaatsing van productiefaciliteiten naar China minder populair lijkt, terwijl Oost- en West-Europa meer in trek zijn.
Onder meer farmabedrijf Actavis en de maker van Luxaflex kondigden recent aan hun productie deels naar Oost-Europa te verhuizen.
Minder banen in industrie
In de periode tussen 2005 en 2010 zijn 41 duizend banen verloren gegaan in Nederland door verplaatsing van bedrijfsactiviteiten, berekende onderzoeker Desirée van Gorp van de Nyenrode Business Universiteit eerder. “Die ontwikkeling is daarna gewoon doorgegaan”, stelt Van Dorp tegenover het FD.
Nederlandse industrie wordt slimmer en efficiënter
Onderzoeksinstituut SEO stelde in een rapport uit 2012 (pdf) overigens dat de dalende werkgelegenheid in de industrie niet per se betekent dat het 'slecht' gaat.
Aan de ene kant neemt het aantal banen in de industrie gestaag af, zoals onderstaande grafiek laat zien.
(klik voor uitvergroting)
Maar tegelijk is de toegevoegde waarde van de Nederlandse industrie het afgelopen decennium sterk toegenomen.
(klik voor uitvergroting)
"Dit ondersteunt eerder het beeld van een productieve industriële sector waarin de werkgelegenheid (evenals in andere landen) trendmatig terugloopt als gevolg van productiviteitstoenames en verschuivende consumptiepatronen, dan een beeld van een sector in problemen omdat er bedrijfsverplaatsingen plaatsvinden", aldus het SEO-rapport.
Ofwel: de brede trend is dat de industriële bedrijven die overblijven in Nederland steeds slimmer en efficiënter werken.
Lees ook
Nederland in top drie internationale handel
Philips: loonkosten Shanghai net zo hoog als in Drachten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl