Offshorebedrijf Boskalis kelderde woensdag bijna 9 procent op de Amsterdamse beurs. Het concern blijft pessimistisch gestemd over de marktvooruitzichten voor het komende jaar.

Boskalis rekent op aanhoudend lagere werkvolumes en druk op de bezetting en marges door zwakte in de offshore-energiesector. Het dividend over 2016 werd flink verlaagd.

Volgens analisten waren de cijfers echter niet heel verrassend. KBC Securities stelt dat het onderliggend nettoresultaat hoger uitviel dan verwacht, terwijl ook de kaspositie en orderontvangst boven verwachting waren. Daar staat tegenover dat het ebitda-resultaat onder de prognoses uitkwam.

De verwachting die Boskalis uitsprak komt volgens KBC overeen met wat Boskalis eerder al had laten doorschemeren. KBC hanteert een accumulate-advies voor Boskalis.

ING stelde dat de cijfers over het algemeen geen grote verrassingen lieten zien, net als de verwachtingen die Boskalis uitsprak. Wel merkt ING op dat de prognoses voor de jaarcijfers van 2017 waarschijnlijk nog te hoog zijn. De bank heeft een hold-advies.

AEX licht in de min

De AEX zakte in het eerste handelsuur 0,2 procent tot 501,74 punten. De MidKap noteerde vlak op 727,54 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt stonden vlak, Parijs zakte 0,2 procent.

Ahold Delhaize, dat uit de hoofdindex van de Belgische beurs wordt gehaald en ook geen plek in een andere index van Euronext in Brussel krijgt, zakte 1,1 procent. Grootste winnaar in de AEX was Altice (plus 0,7 procent).

Distributeur van chemicaliën IMCD heeft afgelopen jaar meer omzet en winst behaald dan in 2015. De groei was grotendeels te danken aan overnames, maar ook op eigen kracht wist de onderneming de verkopen op te voeren. In de MidKap zakte IMCD echter 1,6 procent.

Ook Telegraaf Media Groep (TMG) weet de schijnwerpers weer op zich gericht. Het mediabedrijf, verwikkeld in een overnamestrijd tussen het Vlaamse Mediahuis en Talpa van John de Mol, realiseerde vorig jaar een kleine winst op een verder dalende omzet. TMG stelde zijn aandeelhoudersvergadering verder tot nader order uit.