De Europese Unie bevriest de rekeningen van de oud-president van Oekraïne.

Dat blijkt uit een lijst die de EU donderdag publiceerde.

Viktor Janoekovitsj is een van de 18 Oekraïners die Oekraïense staatsfondsen hebben verduisterd en van wie dus de geldstromen worden geblokkeerd. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten dat woensdag. Het is de bedoeling dat het geld terugvloeit naar de schatkist van Oekraïne.

Ook Nederland onderzoekt of er Oekraïense vermogens in Nederland zijn geparkeerd die via corruptie of illegale praktijken zijn verkregen. Dat beloofde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer.

Daarbij vindt de Kamer dat Nederland onderzoek moet doen naar het vermogen van Oekraïense oligarchen die niet op de EU-lijst staan.

Oekraïne en Rusland niet samen om de tafel

Het is woensdag niet gelukt om de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland aan een tafel twee krijgen. Nadat bewindslieden van Oekraïne, Rusland, Groot-Brittannië en de VS waren bijeengekomen in Parijs, meldden diplomaten na het vertrek van de Russische minister Sergej Lavrov dat de twee landen niet met elkaar hadden gesproken.

Het zou voor het eerst sinds het uitbreken van de Krimcrisis zijn geweest dat de bewindslieden van Oekraïne en Rusland direct met elkaar overlegd hadden. De ministers waren bijeen in het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in de Franse hoofdstad.

De Amerikaanse minister John Kerry en zijn Britse collega William Hague lieten eerder weten dat ze een poging zouden doen om de Russische en Oekraïense minister met elkaar om tafel te krijgen.

Crisistop EU over Oekraïne

Donderdag is er een speciale crisistop. De EU-leiders kunnen dan concrete maatregelen besluiten die de Russen tot inbinden moeten dwingen.

De EU zinspeelde al op het opschorten van de onderhandelingen over het afschaffen van de visumplicht. Voor de Russen is visumvrij reizen naar de EU een langgekoesterde wens. Ook de gesprekken over een nieuw groot (handels-)akkoord tussen Brussel en Moskou kunnen in de ijskast worden gelegd.

De EU kan nog een stap verder gaan en ,,gerichte maatregelen'' nemen. Lees: sancties tegen personen of instellingen die betrokken zijn bij bijvoorbeeld de militaire inmenging op de Krim. De EU-lidstaten zouden de tegoeden van de betrokkenen in de unie kunnen bevriezen of een inreisverbod kunnen uitvaardigen.

Nog ingrijpender is een handelsembargo. Enkele EU-lidstaten lieten al weten niet zo ver te willen gaan, uit eigenbelang of om de Russen niet te veel tegen zich in het harnas te jagen. Moskou dreigde al met economische tegenmaatregelen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl