Het parlement in Oekraïne heeft de voorzitter van het parlement tot tijdelijk president gebombardeerd.

Aleksandr Toertsjinov zal de taken overnemen van president Viktor Janoekovitsj tegen wie het parlement een afzettingsprocedure is begonnen.

Het parlement stemde zondag voor het overhevelen van de presidentstaken naar de parlementsvoorzitter. Het parlement stuurde zondag ook de minister van Buitenlandse Zaken naar huis.

Toertsjinov zei tegen de parlementariërs dat er dinsdag een regering van nationale eenheid moet zijn. De besprekingen over de samenstelling van die regering beginnen zondag.

Het parlement van Oekraïne kiest op zijn vroegst maandag een nieuwe premier. De voorzitter sloot zondag de vergadering af zonder dat de parlementariërs een besluit hadden genomen over de invulling van belangrijke politieke functies.

Joelia Timosjenko, de leider van de oppositie die zaterdag werd vrijgelaten, is daarbij geen kandidaat. Ze wil meedoen aan de presidentsverkiezingen op 25 mei. Haar partij meldde zondag eerder dat ze wel een gooi naar het premierschap zou doen.

Als kandidaten voor de post worden nu Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko genoemd. De vorige premier, Nikolaj Azarov, trad eerder onder druk van de oppositie af. Hij is inmiddels naar Rusland gevlucht.

Vliegtuig president Janoekovitsj tegen gehouden

Zaterdag hield de grenspolitie in Oekraïne een vliegtuig met aan boord president Viktor Janoekovitsj tegen. Ook hij zou naar Rusland willen vluchten, maar het toestel had geen toestemming gekregen het land te verlaten.

Volgens bronnen werden agenten van de grenspolitie in het vliegtuig geconfronteerd met een groep gewapende mannen. In plaats van geldige papieren voor vertrek, boden de mannen geld aan. De agenten weigerden en zagen hoe de president uit het vliegtuig werd gehaald en in een gepantserde wagen werd afgevoerd.

De president, die zijn bureau in de hoofdstad Kiev onverwacht verliet en naar het oosten van het land ging, is nu ergens in de buurt van de stad Donjetsk.

Zaterdag stemde het Oekraïense parlement in met een afzettingsprocedure tegen de president. Janoekovitsj noemde de stemming in een televisie-interview een coup en zei aan te blijven als president.

Op 25 mei vinden er nieuwe presidentsverkiezingen plaats in Oekraïne. Dat besloot een meerderheid zaterdag in het parlement.

Oekraïne: de val van Janoekovitsj

Hieronder een tijdlijn van de belangrijkste gebeurtenissen in Oekraïne sinds november 2013.

21 november 2013:  Regering Oekraïne laat verdrag met Europese Unie onverwachts vallen. Rusland is opgetogen over deze wending, maar de Oekraïense oppositie is woedend.

24 november 2013:  Massaal protest in straten van Kiev. Betogers willen toenadering tot de Europese Unie en aftreden van president.

13 december 2013:  Regering en oppositieleiders om tafel.

16 januari 2014:  Wet voor betoging wordt aangescherpt, daags daarna weer teruggedraaid.

22 januari 2014:  Eerste doden vallen bij protesten in de hoofdstad.

28 januari 2014:  Premier Mikolai Azarov treedt af. Janoekovitsj doet concessies aan oppositie.

30 januari 2014:  Meer dan 200 arrestaties in Kiev.

9 februari 2014:  Opnieuw massaprotest in Oekraïne.

14 februari 2014:  Regering laat gevangen genomen betogers vrij.

18 februari 2014:  Betogers bezetten stadhuis opnieuw. Oppositie en politie raken slaags.

20 februari 2014: Rellen tussen betogers en regering eindigen in een bloedbad. Zeker 88 mensen zijn in de afgelopen dagen gedood. De EU legt sancties op vanwege schending mensenrechten en gewelddadigheden.

21 februari 2014:  De regering en oppositieleiders tekenen een akkoord dat een einde moet maken aan de crisis in het land. De grondwet van 2004 komt binnen 48 uur terug, belooft Janoekovitsj, waarmee de macht van de president wordt ingeperkt. Ook komt er binnen 10 dagen een regering van nationale eenheid, en later dit jaar volgen er presidentsverkiezingen. De oppositie eist zijn aftreden. Janoekovitsj vertrekt spoorslags uit Kiev.

22 februari 2014:  Onder druk van de oppositie stemt het parlement in met een procedure tot het afzetten van president Viktor Janoekovitsj. Oppositieleider en oud-premier Joelia Timosjenko komt op vrije voeten. Janoekovitsj spreekt van een staatsgreep en probeert te vluchten vanuit Donjetsk, maar zijn vliegtuig wordt tegengehouden. In zijn woning worden honderden documenten gevonden met informatie over steekpenningen en verduisteringen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl