Het leek Yuri Popovich destijds een goed idee: al zijn spaargeld in ‘stablecoin’ TerraUSD steken om het te behoeden voor een door de oorlog veroorzaakte mogelijke valutacrash.

Dat vertelde de Oekraïner tegen de Britse krant The Guardian.

De cryptomarkt werd immers gekenmerkt door geweldige rendementen, dacht Popovich, dus waarom zou hij het bedrag van omgerekend bijna 10.000 euro niet omzetten in digitale munten?

Zijn oog viel hierbij op TerraUSD, een ‘stablecoin’. Deze crypto’s worden doorgaans beschouwd als een relatief veilige belegging. Dat komt omdat ze in principe zijn gekoppeld aan sterke valuta, zoals de Amerikaanse dollar, en meestal worden gedekt door een onderpand. Dit moet extreme koersschommelingen voorkomen.

"Het was onmogelijk en onveilig om geld op te slaan in de vorm van bankbiljetten", vertelde Popovich aan de Britse krant, waardoor stablecoins een aantrekkelijke optie werden.

Echter bleek de uitgekozen stablecoin, TerraUSD, alles behalve ‘stable’. De koppeling met de dollar was niet op basis van een onderliggende dekking, maar een algoritme dat de koers stabiel moest houden tegenover de Amerikaanse munteenheid.

Eerder deze maand werd de koppeling van TerraUSD met de dollar verbroken door speculatieve activiteiten, waardoor de munt in vrije val raakte. Momenteel krijg je nog maar 6 dollarcent voor 1 TerraUSD, terwijl deze munt stabiel zou moeten zijn op 1 dollar per 1 TerraUSD.

Het gevolg? Het spaargeld van Popovich, en de beleggingen van vele anderen, verdampte. Van zijn inleg van bijna 10.000 euro is nog minder dan 500 euro over, aldus The Guardian, die het bedrag verifieerde.

Experts vragen zich nog steeds af wat de precieze oorzaak was van de plotselinge implosie van cryptoplatform Terra. Sommigen beweren dat het ging om een gecoördineerde aanval.

Popovich zei dat hij door zijn “kolossale” verlies moeite heeft met slapen en ongeveer 4 kilo is afgevallen. “Ik heb vaak hoofdpijn en ben angstig. Mijn vrouw weet nog steeds niet van dit verlies. Ik weet niet hoe ik het haar moet vertellen”, vertelde hij aan The Guardian.

LEES OOK: Dit is hoe de onrust op de cryptomarkt beleggers kan helpen, volgens 2 experts