Tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam is technisch failliet. Iedere maand stort het moederbedrijf in Noorwegen geld om te kunnen overleven.
Er is sinds de stillegging in juli vorig jaar 62 miljoen euro in de Rotterdamse nevenvestiging geïnvesteerd. Dat betoogde Odfjell-directeur Theo Olijve maandag tijdens de strafzaak tegen het bedrijf.
“We hebben nog maar 40 procent van onze tanks in gebruik. Daardoor zijn we sterk verliesgevend. We dachten na enkele maanden weer volledig operationeel te zijn, maar dat lukte niet, omdat we verschillende tanks niet meer in gebruik gaan nemen, maar nieuwe tanks gaan bouwen.”
Grote risico’s genomen
Odfjell wordt er onder meer van beschuldigd dat er geen goedgekeurd inspectie- en onderhoudsprogramma met betrekking tot de brandbestrijdingsmiddelen aanwezig was. Ook werden de blusinstallaties niet eenmaal per jaar getest en vacuüm drukventielen onvoldoende gecontroleerd.
Olijve gaf toe dat het bedrijf jarenlang niet de juiste prioriteiten stelde en dat daardoor grote risico’s zijn genomen. Odfjell werd te lang vanuit commercieel oogpunt draaiende gehouden en niet vanuit een veiligheidsproces.
Olijve, zelf afkomstig uit de chemie, is daarom aangetrokken om Odfjell om te bouwen tot een bedrijf dat veel meer vanuit controlekamers wordt gestuurd. Dan hoeven werknemers ook niet meer op tanks te klimmen om daar bijvoorbeeld metingen of controles te doen.
Hij betreurt dat de koel- en blusmiddelen bij het tankopslagbedrijf niet toereikend waren. Ook het feit dat de dossiers over de opslagtanks er niet waren, vindt hij spijtig.
Mede om die reden neemt Odfjell geen tanks meer in bedrijf totdat er maatregelen zijn genomen die door het bevoegd gezag worden goedgekeurd. Zo is het bedrijf bezig de dossiers die alles laten zien over de toestand van de tanks gecertificeerd te krijgen.
Butaniseren aan banden
Odfjell gaat pas weer butaan en benzine mengen (butaniseren) als er betere technieken zijn. Het huidige butaniseren is veel te risicovol.
Olijve wil een betere technologie voor het butaniseren om zo de risico's van het ontsnappen van butaan te verminderen. "We moeten extra beschermingslagen toevoegen", stelde Olijve. Zo wil hij in de toekomst geen medewerkers meer langs de tank naar boven sturen om metingen te doen. "Dat kan tegenwoordig anders, maar het systeem dat wij kennen is daar niet op gebouwd." Olijve beloofde een nieuw te ontwerp maken.
Boete van 3 miljoen euro geëist
Het tankopslagbedrijf moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete betalen van 3 miljoen euro. Die eis legde de officier van justitie L. Boogert maandag neer in de strafzaak tegen Odfjell.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl