• De ochtendspits en de avondspits zijn bijna helemaal verdwenen sinds de uitbraak van het coronavirus, blijkt uit gegevens van navigatiespecialist TomTom.
 • Vooral bij Utrecht, Amsterdam en Leiden lopen mensen veel minder vertraging op.
 • De drukste plek in Nederland is Haarlem. Wie daar op pad is, heeft gemiddeld 25 procent extra reistijd nodig.
 • Almere is op het Spaanse Cádiz na de rustigste stad van Europa.

Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtendspits en de avondspits bijna helemaal verdwenen van de wegen. Wie vorig jaar in de spits moest rijden, was 32 procent eerder thuis dan in 2019.

Dat meldt navigatiemaker TomTom in zijn jaaroverzicht. Vooral bij Utrecht, Amsterdam en Leiden liepen mensen veel minder vertraging op.

In sommige steden was in het weekeinde drukker dan in 2019, terwijl het doordeweeks juist rustiger was. Apeldoorn is zo’n stad.

In de weekeindes in april 2020 waren mensen 74 procent langer onderweg dan dezelfde weekeindes een jaar eerder. In diezelfde maand was het doordeweeks juist 23 procent rustiger dan in april 2019.

Ook in plaatsen als Breda, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort en Arnhem was vorig jaar zo’n verschuiving te zien. “Dit impliceert dat mensen doordeweeks veelal thuiswerkten en leefden en in het weekend de weg op gingen voor activiteiten buitenshuis”, concludeert TomTom.

Haarlem drukste Nederlandse plek

De drukste plek in Nederland is Haarlem. Wie daar op pad is, heeft gemiddeld 25 procent extra reistijd nodig. Dat betekent dat mensen voor een rit die normaal gesproken een uur zou duren, gemiddeld een kwartier langer onderweg zijn.

De top 10 van drukste plekken in Nederland:

 1. Haarlem
 2. Den Haag
 3. Nijmegen
 4. Leiden
 5. Groningen
 6. Apeldoorn
 7. Rotterdam
 8. Arnhem
 9. Breda
 10. Tilburg

Hoofdstad Amsterdam is elfde op de lijst van TomTom. Eindhoven volgt op de twaalfde plek.

Lees ook op Business Insider

Almere is op het Spaanse Cádiz na de rustigste stad van Europa. Alleen in Apeldoorn en Almere bleef de vertraging gelijk ten opzichte van 2019, in de andere steden daalde die.

Moskou drukste stad wereldwijd

Wereldwijd is Moskou de drukste stad. Een rit die op lege straten een uur zou duren, duurt daar in de avondspits al gauw twee uur. Die vertraging is echter minder dan in 2019.

Mumbai in India is de tweede drukste plek wereldwijd. Bogotá in Colombia maakt de top 3 vol.

Op de wereldranglijst staat Haarlem 110e. Hekkensluiter is wederom het Amerikaanse stadje Greensboro.

In totaal onderzocht TomTom 416 steden. In slechts 13 steden nam de vertraging toe ten opzichte van 2019. Ze baseert de lijst op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones.

Niet zeker of rust aanhoudt

Het is niet zeker dat het zo rustig blijft op de weg, stelt TomTom. Daarvoor is een “gezamenlijke en bewuste verandering van het reisgedrag” nodig, waarbij mensen daadwerkelijk meer thuis gaan werken, flexibele werktijden hebben en waarbij “verkeersgegevens worden gebruikt om te bepalen wat de beste tijd is om in de auto te stappen”.

Volgens de navigatiespecialist hoeven de snelwegen en andere wegen dan niet te worden uitgebreid “waardoor miljarden euro’s worden bespaard.”

LEES OOK: Thuiswerken lost fileprobleem grotendeels op – geen ochtendspits als vroeg overleg via videocall gaat