Nu privé leasen steeds populairder wordt, ontstaan er variaties. De laatste trend heet occasion lease, waarbij jong gebruikte auto’s via een private lease-constructie worden aangeboden.

Vorig jaar verdubbelde het aantal consumenten dat koos voor private lease. Private lease wordt immers hevig gepromoot door zowel (private) leasemaatschappijen als door de Nederlandse importeurs van automerken.

Zelfs bij merken die opereren in het hogere segment is private lease big business. BMW biedt privé leasen aan tot en met de BMW 3-serie (vanaf 549  euro per maand), Audi’s topmodel is de Q3 (vanaf  505 euro per maand) en bij Mercedes-Benz de GLA (vanaf 645 euro per maand).

Abonnementsgevoel

De populariteit van private lease is te danken aan het zogenaamde ‘abonnementsgevoel’ dat opeens aan autorijden wordt gekoppeld. Tegen een vast maandtarief rijdt men een gloednieuwe auto – vaak luxe uitgerust – waarbij alle kosten zijn inbegrepen. Onderhoud, verzekeringen, afschrijving, belastingen en mobiliteitsservice zijn namelijk verrekend in het maandbedrag.

De enige bijkomende kosten zijn de uitgaven aan brandstof. Nederlanders houden daarvan; dat ze precies kunnen zien wat ze aan kosten kwijt zijn.

Een van de voordelen van private lease is dat er niet eerst gespaard moet worden voor een nieuwe auto om er toch een te rijden. Wie door de kredietcheck van aanbieder komt, hoeft geen geld opzij te hebben gelegd, maar moet wel kunnen aantonen dat diens inkomen voldoende is om de maandelijkse uitgaven te kunnen dragen. Maar ook opvallend veel consumenten die wel een nieuwe auto op eigen kracht zouden kunnen kopen, kiezen vanuit gemak voor private lease.

Occasion lease

Nu de private lease branche snel volwassen wordt – en er zelfs een heus keurmerk is in de vorm van het Keurmerk Private Lease – gaan aanbieders op zoek naar extra manieren op consumenten te verleiden. Occasion lease is daarin de laatste trend.

In plaats van een gloednieuwe auto wordt dan een jong gebruikte wagen aangeboden. Het zijn auto’s met weinig kilometers en een rijke standaarduitrusting, maar dan tegen een scherper leasetarief. Ideaal voor mensen die met een bescheiden maandbudget toch in een aantrekkelijke auto willen rijden. Startende ondernemers en zzp’ers zijn een belangrijke doelgroep voor occasion lease.

Nieuwe baan met jaarcontract

OsCar Private Lease, een van de aanbieders van occasion lease, merkt dat jong gebruikte auto’s in de smaak vallen. “Nederlanders zijn erg gevoelig voor de prijs en private leaserijders wellicht nog meer. Als ze dan een zeer ruime auto in het aanbod zien staan met een zeer rijke uitrusting tegen een scherp leasetarief, is de interesse gewekt. Dat het dan om een  jonge gebruikte ex-leaseauto gaat en niet om een gloednieuwe auto, is voor velen geen enkel punt.”

De looptijd van de occasion lease-auto is vaak kort. Bij OsCar Private Lease is alleen te kiezen uit 12 maanden, terwijl de andere auto’s een looptijd hebben tussen de 12 en 48 maanden.

Dat maakt de occasion lease-auto vooral interessant voor mensen bijvoorbeeld een nieuwe baan hebben met een jaarcontract. Ze zijn verzekerd van een jaar mobiliteit tegen vastomlijnde kosten zonder het risico met een auto achter te blijven als het jaarcontract onverhoopt niet verlengd wordt. Bovendien zijn de occasion lease-auto’s uit voorraad leverbaar waarmee mogelijk urgente mobilliteitsbehoeften zijn ingevuld.

LEES OOK OP CARROS.nl