De Amerikaanse president Barack Obama, die op 20 januari aftreedt, gelooft dat hij de presidentsverkiezingen had gewonnen als hij mee had kunnen doen. Hij stelt dat zijn campagne uit 2008 over ‘hope and change’ nog altijd relevant is. Donald Trump reageerde direct.

“Ik ben vol zelfvertrouwen over deze visie, omdat ik weet dat als ik weer had meegedaan en deze boodschap had uitgedragen, dan had ik de meerderheid van de Amerikanen kunnen mobiliseren.” Zo stelde Obama maandag in een interview met zijn voormalig adviseur David Axelrod in CNN’s The Axe Files.

Obama: “Ik denk dat de samenleving is veranderd. De meerderheid gelooft in één Amerika dat tolerant is, divers, open en vol energie en dynamiek.”

Tijdens het interview analyseerden de huidige president en Axelrod welke omstandigheden zorgden voor een winst voor Trump en de Republikeinse partij. Obama stipte aan dat de leider van de senaat Mitch McConnell’s “slimme en goede” strategie om te belemmeren net zo belangrijk was als de mogelijkheid van de Republikeinen om te prikkelen over “hope and change”.

De president stelt dat de Democraten gefaald zijn in het uitdragen dat de partij en haar denkbeelden zijn gericht op de hardwerkende Amerikaan.

Ondanks het verlies, stelde Obama dat Hillary Clinton "fantastisch gepresteerd heeft in een erg lastige situatie" en dat ze slecht is behandeld door de media.

Op dit moment doet Obama het beter dan ooit bij het grote publiek. Hij krijgt een goedkeuring van 57 procent van de bevolking volgens onderzoek van Gallup.

Trump reageerde simpel met een tweet:

Luister hier naar het volledige interview »