Met nog een week te gaan, schoof de Amerikaanse president Barack Obama aan bij het Amerikaanse televisieprogramma “60 Minutes” om over zijn acht jaar in Washington D.C. te praten.

Het interview, dat zondag verscheen, werpt een brede blik op Obama’s grootste successen en teleurstellingen tijdens zijn tijd als president van de VS, en geeft een hoop inzicht in wat het betekent voor Obama om het land te leiden.

Wanneer interviewer Steve Kroft hem vraagt of iets hem heeft verrast tijdens zijn tijd als president, begint Obama over partijdigheid – een onderwerp dat wel vaker terugkomt in zowel het interview als tijdens zijn presidentschap.

“Ik was verrast, en dat ben ik nog steeds, over hoe partijdig dit stadje is”, zegt Obama over Washington D.C.

“Ik moet bekennen dat ik niet echt gecharmeerd ben van de manier waarop individuele senatoren en Congresleden tot extremen worden gedreven door hun kiezers. Ik had niet verwacht, zeker niet tijdens de crisis, dat men zo ontzettend partijdig zouden zijn”, aldus Obama.

Obama wijst op een recent voorbeeld, waarbij de Senaat weigerde om een hoorzitting te houden voor Merrick Garland. Garland was door Obama naar voren was geschoven om plaats te nemen in het Amerikaanse hooggerechtshof. Maar omdat de Senaat hem geen enkele kans gaf, zat het hooggerechtshof met slechts 8 rechters.

"We kregen niet eens een hoorzitting", zegt Obama.

"MitchMcConnell, de leider van de Republikenen, kon een jaar voor de verkiezingen een nominatie tegenhouden zonder dat hij daar een politieke prijs voor hoefde betalen. Dat is een teken dat politici in Washington D.C. zo extreem geprikkeld worden om ontzettend partijdig te zijn, dat we onszelf verzwakken", zegt Obama.

Op 20 januari zal Donald Trump worden aangesteld als de 45ste president van de Verenigde Staten. De Obama's blijven in Washington D.C. wonen.