Techbedrijf Nvidia gaat de focus verleggen naar toepassingen voor kunstmatige intelligentie, zegt hoofd technologie Michael Kagan in een interview met de Britse krant The Guardian van afgelopen weekend.

Zogenoemde grafische processoren van Nvidia worden veel gebruikt voor het ‘minen’ van cryptomunten. Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op een digitaal logboek (blockchain) van een cryptomunt. In het geval van de bitcoin is hierbij veel computerrekenkracht nodig, waar de processoren van Nvidia bij uitstek geschikt voor zijn.

Maar het bedrijf zelf is bezig de aandacht te verleggen. In 2022 stortte de cryptomarkt in en dat raakte ook de verkoop van grafische processoren van Nvidia. Hoofd technologie Kagan is op zich niet verrast door de problemen op de cryptomarkt. Tegen The Guardian zegt hij dat de cryptosector nog niets heeft bijgedragen aan de “echte wereld”, afgezien van risicovolle financiële speculatie.

“Het verwerken van cryptotransacties gaat het beste met onze soft- en hardware. Daarom was er veel vraag vanuit de cryptowereld. Uiteindelijk stortte het kaartenhuis in elkaar, omdat het niets oplevert. Het is niet nuttig voor de samenleving’, aldus Kagan.

Dat is niet het geval voor kunstmatige intelligentie. De aandacht hiervoor is recent sterk gestegen door het succes van de bot ChatGPT. Deze chatbot is getraind op een supercomputer die bestaat uit ongeveer 10.000 grafische kaarten van Nvidia.

"Met ChatGPT kan iedereen zelf aan de slag. Je geeft instructies wat er moet gebeuren en het gebeurt", zegt Kagan.

Nvidia heeft zich nu volledig op kunstmatige intelligentie gestort, waarbij het bedrijf onlangs een supercomputer uitbracht die in de cloud werkt. Gebruikers hebben toegang tot die computer via een browser op hun desktop. De Nvidia DGX Cloud zal onder meer worden gebruikt voor toepassingen van andere techbedrijven, zoals het Azure-platform van Microsoft en Google Cloud van Alphabet.

De nieuwe focus van Nvidia kan ruimschoots het gat vullen dat is ontstaan door het wegvallen van de vraag van cryptobedrijven, stelt Kagan.

LEES OOK: Cryptogoeroe’s zien het weer zitten: bitcoin naar $100.000!