Het overleg tussen PVV, VVD, NSC en BBB over een coalitie is voorlopig afgelopen. NSC trekt zich terug uit de gesprekken met de andere drie partijen, meldt partijleider Pieter Omtzigt in een e-mail aan de leden. Hij wil nu eerst het verslag van informateur Ronald Plasterk afwachten. Die zou sowieso uiterlijk volgende week dinsdag met zijn eindverslag aan de Tweede Kamer komen. Omtzigt hint in zijn brief op een andere vorm dan een meerderheidskabinet.

Aanleiding voor NSC om de gesprekken te staken, is de tegenvallende financiële situatie van de overheid. De vier partijen hebben daar recent van de ministeries informatie over gekregen. Omtzigt meldt dat hij daarvan is geschrokken. De afgelopen weken waren er pittige gesprekken over de financiën, meldde Plasterk eerder, maar inhoudelijk ging hij daar niet op in, omdat er radiostilte is afgesproken.

Omtzigt schrijft dat “we sinds vandaag met andere financiële verwachtingen voor de komende jaren zitten. NSC wil onder geen enkel beding beloftes maken aan Nederlanders, waarvan zij van tevoren weet dat dit loze beloftes zijn die de komende kabinetsperiode niet waargemaakt kunnen worden. Bestaanszekerheid bouw je niet met luchtkastelen.”

Omtzigt zegt dat de partij “net zoals de afgelopen weken, constructief, maar wel zorgvuldig (zal) meewerken aan het vormen van een regering die de urgente problemen van het land effectief aanpakt. Dat kan bijvoorbeeld door constructieve steun aan een minderheidskabinet of een breed extraparlementair kabinet”. Hij lijkt daarmee geen kans meer te zien op een meerderheidskabinet van de vier partijen.

Wilders teleurgesteld door besluit van NSC om uit formatie-overleg te stappen

PVV-leider Geert Wilders zegt helemaal niets te begrijpen van het besluit van NSC-voorman Pieter Omtzigt om niet verder te praten over een rechts meerderheidskabinet. "Ongelooflijk wat teleurstellend", schrijft hij op X. "Nederland wil dit kabinet."

BBB-leider Caroline van der Plas is ook verrast door het besluit van NSC. "Het is voor ons een totale verrassing dat Pieter Omtzigt besloten heeft van tafel te gaan en niet meer te praten. Dit terwijl we tot en met vandaag constructief spraken in een goede sfeer. Verbijsterend dit", schrijft ze op het berichtenplatform X.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is naar eigen zeggen "zeer verbaasd" over het besluit van NSC "We zaten middenin constructieve gesprekken, ook vandaag. Hoop dat we snel om tafel kunnen om te horen wat hier precies aan de hand is", meldt ze op X.

Informateur Ronald Plasterk zegt "een beetje verbaasd" te zijn over het vertrek van NSC uit de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Hij spreekt van "een warrig verhaal" van de partij van Pieter Omtzigt, en spreekt tegen dat cruciale informatie over de huidige financiële situatie van het land pas op het laatste moment is gedeeld.

Plasterk zegt het nieuws over het vertrek van NSC "via een appje" te hebben vernomen, en verbaast zich er ook over dat NSC er verder "via de media" over communiceert. Hij heeft de leiders van alle vier de onderhandelende partijen, dus ook Omtzigt, uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de ontstane situatie.

De vier partijen praten al sinds begin december over mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan.

Maandagavond schreef PVV-leider Geert Wilders op X nog dat de inzet van de onderhandelende partijen "echt moet zijn om er samen uit te komen". Van der Plas onderschreef dat - "zo staat BBB er ook in!" - en VVD-leider Dilan Yeşilgöz schreef: "sluit ik mij helemaal bij aan". Alleen Omtzigt heeft niet op die tweet gereageerd.

LEES OOK: PVV, NSC, VVD en BBB gaan 3 struikblokken bespreken: eerste punt betreft beloftes van Wilders over respecteren van de Grondwet