De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft in de periode 2006-2012 de Franse presidenten Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande bespioneerd.

Dat schrijven Franse media dinsdag, op basis van gegevens die klokkenluiderswebsite WikiLeaks openbaar heeft gemaakt.

Het was al bekend dat de NSA, met hulp van de Duitse inlichtingendienst BND, spioneerde bij Franse autoriteiten. Vorig jaar werd bekend dat de VS en Duitsland veel ‘bevriende’ diensten afluisterden.

Bovendien zat er een spion van de NSA bij de BND en werd de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgetapt. Dat ook de drie Franse presidenten zijn bespioneerd was nog niet bekend.

“Onacceptabel onder bondgenoten”, noemde een woordvoerder van de Franse regering de spionage. Hollande heeft woensdagochtend een spoedbijeenkomst belegd met verschillende ministers, onder wie minister Manuel Valls van Binnenlandse Zaken en minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken.

Hollande vreesde Grexit

De documenten bevatten samenvattingen van gesprekken tussen Franse regeringsambtenaren over de wereldwijde financiële crisis, de toekomst van de Europese Unie en de relatie tussen de regering van Hollande en die van bondskanselier Merkel. Zo wordt duidelijk dat Hollande al in 2012 een exit van Griekenland uit de eurozone vreesde.

De documenten bevatten de meest gedetailleerde en gevoelige informatie, zoals het mobiele nummer van de huidige president. Ook staan mobiele nummers vermeld van verscheidene andere leden van het Elysée, het Franse presidentiële paleis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl