De voorstanders van een Brexit zien landen als Zwitserland en Noorwegen als voorbeelden van hoe de verhouding met de Europese Unie er uit zou moeten zien. Maar Zwitserse en Noorse ondernemers zien dat heel anders: zij waarschuwen de Britten dat ze beter in de EU kunnen blijven.

Blijf liever in de Europese Unie. Dat is het advies van ondernemers uit Canada, Zwitserland, Noorwegen en Albanië aan Groot-Brittannië, zo signaleert zakenkrant The Financial Times.

Voorstanders van een Brexit zien deze landen vaak als lichtend voorbeeld: zij zijn geen onderdeel van de Europese Unie, maar hebben wel deals gesloten met het handelsblok zodat ze toch gebruik kunnen maken van de Europese markt.

Prima oplossing, zo vinden veel aanhangers van een Brexit. Op die manier kun je toch handel blijven drijven, maar blijf je baas in eigen land.

De Britten – ook de aanhangers van de Brexit – willen dan ook graag een deal sluiten om van de Europese markt gebruik te kunnen maken. Parlementslid Michael Gove, één van de meest prominente aanhangers van een Brexit, is ervan overtuigd dat dat gaat lukken: “Het idee dat Bosnië, Servië, Albanië en Oekraïne allemaal deel uitmaken van de vrijhandelszone, en dat Groot-Brittannië met alleen Wit-Rusland zou worden buitengesloten is onwaarschijnlijk”, aldus Gove.

Maar makkelijk is dat nog niet, waarschuwen ondernemers uit die landen in FT. Zij stellen dat Groot-Brittannië beter in de EU kan blijven, omdat dat grote voordelen heeft ten opzichte van de modellen die zij hanteren.

Lees ook: Na de Brexit: dit zijn de 4 opties voor de Britten

Zo stellen ondernemers uit Albanië, die volgens Gove dus een prima deal hebben, dat ze liever ín de EU zouden zitten. "Als de  Britten een deal sluiten die is gebaseerd op de Albanese relatie met de EU, zou het zomaar kunnen dat er exporttarieven worden geheven", stelt Luan Bregasi van werkgeversorganisatie BiznesAlbania.

Weinig invloed op regels

De Noren hebben een uitgebreidere relatie met de EU: zij  zijn lid van de Europese Economische Ruimte. Die valt onder de interne markt van de Europese Unie, waar vrij verkeer van goederen, diensten en personen geldt.

Maar daarvoor heeft Noorwegen "een flinke rekening" moeten betalen, "met weinig invloed op de regels". Dat zegt althans Kristin Skogen Lund van Næringslivets Hovedorganisasjon, één van de grootste werkgeversorganisaties van Noorwegen.

"We hebben een veel slechtere onderhandelingspositie dan als we in de EU zouden zitten", aldus Skogen Lund. "Dat is vooral lastig met de onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten over TTIP. Daar worden wij volledig buiten gelaten."

Daarnaast draagt Noorwegen nog altijd geld af aan de EU, en moet het veel regels gewoon overnemen om effectief onderdeel uit te kunnen maken van de interne markt. Uit een recent onderzoek van de Noorse overheid blijkt dat ongeveer driekwart van de EU-regels door Noorwegen is overgenomen.

Geen snelle deal

De Zwitsers hebben een iets ander model: zij hebben een serie bilaterale verdragen gesloten op verschillende individuele gebieden. Maar het duurt jaren voordat de Britten ook zo ver zijn.

Rühl stelt dat het 16 jaar heeft geduurd voordat de Zwitsers een overeenkomst konden sluiten met de EU. "Ik hoop dat de Britten niet denken dat ze snel een deal kunnen krijgen als het tot een Brexit komt."

Bovendien klagen ook de Zwitsers over het gebrek aan invloed op de EU-regels, die in de meeste gevallen ook in Zwitserland worden overgenomen. "We hebben een complexe deal waar onze ondernemers steeds rekening mee moeten houden. We moeten steeds EU-regels implementeren zonder dat we daar veel invloed op hebben", aldus Monika Rühl van werkgeversbond Economiesuisse.

Lees ook: Een Brexit is makkelijker gezegd dan gedaan: hoe stapt een land uit de EU?

'Flinke bezuinigingen'

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft al aangekondigd dat hij waarschijnlijk de belastingen moet verhogen als het tot een Brexit komt. De laatste peilingen lijken er op te wijzen dat het Brexit-kamp aan momentum wint. Voor de minister aanleiding om een tandje bij te schakelen.

"Als we de EU verlaten betekent dat een klap voor de investeringen, de inkomsten van gezinnen en het zou de Britse economie schaden", stelde hij woensdag in een speech. "Ik moet dan de financiën op orde krijgen, wat zou willen zeggen dat ik opnieuw moet gaan bezuinigen en de belastingen moet verhogen."

Osborne verwacht dat de laagste schijf van de inkomstenbelasting met 2 procentpunt omhoog moet bij een Brexit, en de hoogste met drie procentpunt. Daarnaast zullen de accijnzen op alcohol en benzine worden verhoogd, en zal er moeten worden bezuinigd op de zorg, onderwijs en defensie. Ook pensioenen zullen moeten worden gekort, aldus Osborne.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl