Noord-Korea zegt een nieuw wapen te hebben. Dictator Kim Jong-un zegt dat de wereld snel een nieuw strategisch wapen te zien zal krijgen. Ook dreigt hij weer kernproeven te gaan uitvoeren, ondanks eerdere beloften aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Het land wil mogelijk weer langeafstandsraketten gaan testen. Kim Jong-un stelde volgens staatsmedia dat er “geen reden is” dat zijn land nog langer “eenzijdig” zou moeten afzien van testen.

Noord-Korea blijft ook werken aan een krachtige nucleaire afschrikkingsmacht. Wat die afschrikkingsmacht precies om het lijf zal hebben, hangt volgens Kim af van de opstelling van de Verenigde Staten.

De nucleaire- en rakettesten van Pyongyang zorgden enkele jaren geleden voor grote internationale onrust. De Amerikaanse president Donald Trump besloot vervolgens zelf om de tafel te gaan met Kim. De leiders troffen elkaar in 2018 in Singapore, waar ze vage afspraken maakten over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

De uitwerking van die deal verloopt sindsdien moeizaam, tot frustratie van Noord-Korea. Dat wil verlichting van de zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat en had de VS tot het eind van het jaar gegeven om met concessies te komen.

Lees ook op Business Insider