De arbeidsomstandigheden voor veel mensen in Noord-Korea zijn ronduit beroerd.

De Walk Free Foundation doet onderzoek en stelt periodiek de Global Slavery Index samen.

Miljoenen arbeiders in Noord-Korea hebben het bijzonder slecht, stelt de Foundation. Meer dan 2,6 miljoen mensen van de 25 miljoen inwoners van het land werken zonder zekerheid over betaling of beloning voor de arbeid die ze leveren.

De Foundation stelt dat slavernij nog steeds veel voorkomt. Niet alleen in Noord-Korea, maar ook in andere landen met repressieve regimes. Wereldwijd zijn volgens schattingen 40,3 miljoen mensen gevangen in omstandigheden die alles weg hebben van moderne slavernij.

De slaven van de 21e eeuw hebben te maken met onder meer gedwongen arbeid, woekerschulden, gedwongen huwelijken en mensensmokkel.

Ontwikkelde landen gaan niet vrijuit in de slavernij. Veel producten die onder mensonwaardige omstandigheden zijn gemaakt, zijn ook geïmporteerd door westerse landen. De Foundation schat de waarde van de producten die onder dwang zijn gemaakt op 354 miljard dollar.

De Walk Free Foundation is een Australische organisatie die is opgericht door de Australische mijnbouw-miljardair Andrew Forrest. De Foundation zet zich wereldwijd in om slavernij tegen te gaan. Fiona David is een van de toponderzoekers bij de Foundation.

Mensen die uit Noord-Korea ontsnapten, melden hoe ze onder dwang moesten werken, vaak zonder loon

north korean waitress

Foto: Een Noord-Koreaanse serveerster bereidt het eten in de keuken tijdens een officiële receptie op 2 april 2011 in Pyongyang, Noord-Korea. Bron: Feng Li/Getty Images

Het regime van Kim Jong-un heeft verschillende methoden om mensen in de greep te houden. Dit blijkt uit interviews die de Walk Free Foundation hield onder 50 mensen die uit Noord-Korea wisten te ontsnappen.

Sommige geïnterviewden spraken van gedwongen arbeid door kinderen en volwassenen. Ze moesten werken in de landbouw en de bouw. Sommige volwassenen werden gedwongen 70 tot 100 dagen achter elkaar te werken. Als ze weigerden, kregen ze straf of minder te eten.

Er zijn ook strafkampen, meestal door de staat geleid. Burgers die langer dan 15 dagen niet werken worden daarnaartoe gestuurd. Ze moeten daar zwaar werk verrichten, meestal voor minimaal zes maanden. 

Verder zijn er 'stormtroepen', groepen arme mannen en vrouwen die gedwongen worden om jarenlang te werken in de bouw.

Het aantal Noord-Koreanen dat onder dwang moet werken is meer dan verdubbeld in de afgelopen jaren

North Korean defector Mongolia

Foto: Een Noord-Koreaanse overloper wacht met spanning op zijn vertrek uit een 'safehouse' in het noordoosten van China. Bron: Bryan Chan/Los Angeles Times via Getty Images

Het aantal Noord-Koreanen dat als slaaf moet werken schiet omhoog. Het was eerst berekend op 1,1 miljoen mensen, terwijl de recente schatting 2,6 miljoen mensen is.

Het is vooral een definitiekwestie, zegt Walk Free-hoofdonderzoeker Fiona David. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties heeft informatie met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gedeeld. De beschikbare informatie geeft een beter beeld.

De ILO is inmiddels extra alert op landen die zich bedienen van slavernij. Meer en meer data komen daardoor vrij. Achter de omhoogschietende statistieken gaat menselijk leed schuil.

De Walk Free Foundation dringt er bij regeringen en bedrijven op aan om in hun contacten met repressieve regimes de mensenrechten voorop te stellen. 

Fiona David benadrukte hoe belangrijk het is dat landen zich houden aan de financiële en handelsbeperkingen die aan Noord-Korea zijn opgelegd. "Als je handelt of zakendoet met landen met repressieve regimes of er wilt beleggen, moet je heel goed monitoren of dat regime niet profiteert van moderne slavernij."

LEES OOK: Noord-Korea heeft slechts 28 websites – en andere feitjes over technologie in dit geheimzinnige land